Silkme
PULS GRADA · kulinarka

Gulaš ne mora da bude uvek napravljen na isti način, u ovom kuvanom jelu uživa se širom sveta, a mi vam danas predstavljamo silkme, turski gulaš sa teletinom, paprikama i plavim patlidžanom.

Sastojci:

700 g teletine

1 glavica luka

4 čena belog luka

1 kašičica aleve paprike

so i biber po ukusu

2 kom srednje velikih patlidžana

10 kom pečenih crvenih paprika

3  čvrstih paradajza

1 veza peršuna

ulje za prženje

maslinovo ulje za preliv

Isecite teletinu i luk na trake. Ugrejte ulje u šerpi i propržite luk i komade mesa.

Operite patlidžane, isecite drške i vrhove i oljuštite ih. Isecite ih na kriške po dužini, a onda na pola. Posolite ih i ostavite da se ocede u cediljci oko 10 minuta, nakon toga ih operite i osušite ubrusom.

Zagrejte 500 ml ulja u dubokom tiganju. Ispržite prvo patlidžan, a nakon toga pečenu crvenu papriku, pritom svaki put ocedite višak masnoće preko ubrusa.

Stavite meso i luk u đuveč, posolite i pobiberite, rasporedite dva čena belog luka, iseckanog na kriške, pospite alevom paprikom postavite patlidžan i ponovo posolite i stavite paprike iscepkane kao trake.

U činiji narendajte paradajz, dodajte ostala dva čena belog luka, sitno iseckana, pospite s malo soli i zalijte jelo. Na kraju prelijte s malo maslinovog ulja i pecite dok ne bude gotovo. Kada izvadite iz rerne, pospite svežim peršunom.

Salata od spanaća, cvekle i sira Recept: Salata od spanaća s cveklom i sirom Riba sa pastom od maslina i mocarelom Recept: Riba sa pastom od maslina i mocarelom Vegetarijanski kari Recept: Vegetarijanski kari iz Kerale Rižoto od pečuraka Idealno zimsko jelo – rižoto od pečuraka