Skuša na mediteranski način
PULS GRADA · kulinarka

Želite za nedeljni ručak da napravite nešto zdravo, ali ukusno? Probajte ovaj recept Džejmija Olivera koji kombinuje ribu, žitarice i povrće. Kladimo se će ovaj jelo postati redovna pojava na vašoj trpezi.

Sastojci

Za skušu

4  sveže skuše
so i biber
1 kašika mlevenog korijandera
1.5 kašika maslinovog ulja
4 čena belog luka
2 stabljike ruzmarina

Za salatu

300 g kinoe (može da se kupi u svim boljim radnjama zdrave hrane)
so
0.5  limuna
800 g paradajza
1  ljuta paprika
maslinovo ulje

Dodatno

2 kašike kiselog mleka
2 kašičice paste od rena
listovi bosiljka

U posudu stavite 1 šolju kinoe i zalijte većom količinom vruće vode. Začinite solju i polovinom limuna. Kuvajte 10 minuta. Procedite kinou, iscedite sok limuna i bacite ga.

Koristite svežu skušu. Ribu stavite na komad papira. Napravite razreze nožem, debljine 1,5 cm, do kosti samo s jedne strane. Pospite solju, biberom i mlevenim korijanderom. Dobro ih uvaljajte u začine.

U tiganj dodajte 1,5 kašiku maslinovog ulja i poređajte četiri skuše. Pržite ih bez dodirivanja dok ne nastane hrskava korica. Proverite tako što ribu podignete držeći je za rep. Okrenite je i pržite sa druge strane dok ne poprimi zlatnu boju.

Nožem zgnječite čenove belog luka i oljuštite ih. Stavite ih u tiganj, u masnoću od ribe, zajedno s listovima ruzmarina. Okrećite ruzmarin i beli luk da se zaprže, a zatim ih rasporedite oko ribe.

Ako možete da nađete, uzmite različite vrste paradajza – volovsko srce, crveni, žuti, narandžasti, čeri paradajz. Veći isecite na kriške, a manji na komadiće. Oblikujte elipsoidni okvir od paradajza na drvenoj dasci.

Po sredini daske sipajte kinou. Ljutu papriku isecite na sitno i rasporedite po paradajzu i kinoi. Začinite solju i biberom i prelijte maslinovim uljem. Po površini, poprečno, poređajte ribe jednu do druge. Po ribama pospite zaprženi beli luk i ruzmarin.

U posudici pomešajte kiselo mleko i pastu od rena. Po svakoj skuši sipajte 1 kašiku smese. Na kraju pospite listovima svežeg bosiljka.

Silkme Recept: Silkme – ukusni turski gulaš Salata od spanaća, cvekle i sira Recept: Salata od spanaća s cveklom i sirom Riba sa pastom od maslina i mocarelom Recept: Riba sa pastom od maslina i mocarelom Vegetarijanski kari Recept: Vegetarijanski kari iz Kerale ·