Vegetarijanski kari
PULS GRADA · kulinarka

Za one sklone eksperimentisanju sa ukusima sa dalekih meridijana preporučujemo ovo jelo od karfiola.

Kari je jelo koje zahteva malo više vremena za pripremu, ali je sjajan izbor kako želite da iznenadite prijatelje koji su spremni da krenu u kulinarsku avanturu. Većinu sastojaka možete da nabavite u bolje snabdevenim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci

0.5 glavice karfiola

2 kašike ulja

1 kašika semenki slačice

1 kašika semenki piskavice (može da se nabavi u radnjama zdrave hrane)

1 kašičica kurkume

1 kašičica karija

1 cm đumbira

1  ljuta paprika

2 čena belog luka

6 kom mladog luka

1 vezica korijandera

2  zrela paradajza

400 ml kokosovog mleka

400 g leblebije iz konzerve

227 g komadića ananasa iz konzerve

1  limun

Za pirinač

300 g basmati pirinča

10 pupoljaka karanfilića

0.5  limuna

1 prstohvat soli

Za sos

0.5 vezice nane

3 kašike kiselog mleka

0.5  limuna, sok

Priprema

U lonac dodajte pirinač i zalijte sa 2 šolje vruće vode. Začinite solju i dodajte karanfiliće i polovinu limuna. Poklopite lonac i kuvajte 10 minuta. Zatim iscedite sok iz limuna i bacite ostatak.

Karfiol isecite na manje komade i pržite u gril tiganju dok ne nastanu linije, oko 5 minuta sa svake strane.

U duboki tiganj ili lonac dodajte 2 kašike ulja od repice i dodajte semenke slačice i piskavice, kurkumu, listove karija (možete da upotrebite i sušene listove karija). Promešajte. Mladi luk i ljutu papriku isecite na kolutove i dodajte u tiganj. Oljuštite đumbir i isecite na sitno, pa i njega dodajte. Isecite samo stabljike korijandera, pa i njih dodajte. Beli luk istisnite iznad posude. Sve promešajte i pržite 1 minut.

Paradajz isecite na kocke i dodajte začinima. Dodajte nemasno kokosovo mleko i proceđene leblebije iz konzerve. Dodajte i komadiće ananasa zajedno sa sokom iz konzerve. Promešajte. Dodajte zapečeni karfiol i ostavite kari da se krčka nekoliko minuta.

Za sos isecite listove nane i istucite u avanu ili ih jako sitno iseckajte i dobro promešajte kako bi pustili sok. Čim nastane pasta, dodajte kiselo mleko i limunov sok. Posolite. Dodajte 1-2 kašike paste od karija i lagano promešajte.

Kari i pirinač poslužite na velikoj drvenoj dasci. Pospite listovima korijandera. Ukrasite lepinjama i kriškama limuna.

Rižoto od pečuraka Idealno zimsko jelo – rižoto od pečuraka Detox čorba Detox čorba idealna posle praznika Kolač od čokolade i badema Recept: Kolač od čokolade i badema Sporopečena plećka Novogodišnji recept: Sporo pečenje