entoni
PULS GRADA · kulinarka

Recept za crème brûlée se javlja već u 17. veku i od tad je zaista u vrhu slatkiša, prava kraljevska poslastica. Služi se u svim restoranima sveta, smatra se jednim od najukusnijih poslastica a odlična stvar je ta što može da se pripremi lako. U članku ćete videti kako.

Crème brûlée za 6 porcija ovog slatkiša zahteva od sastojaka sledeće:

SASTOJCI

900 ml punomasne pavlake za kuvanje

1 štap vanile

170 g kristal šećera

10 žumanaca

6 kašika/84 g smeđeg šećera

U kuhinji vam je potrebno da imate sledeće:

OPREMA

velika šerpa

mali nož za seckanje

velika činija za mešanje

žica za mućenje

6 vatrostalnih činijice zapremine 240 ml

pleh dimenzija 22.5 cm x 32.5 cm

kuhinjski brener

Kada ste sve nabavili, vreme je za pripremu.

PRIPREMA

Sipajte punomasnu pavlaku u veliku šerpu. Malim nožem presecite štap vanile uzduž, ostružite sadržaj i ubacite ga u pavlaku. Ubacite i ostrugani štap vanile. Dodajte u pavlaku polovinu kristal šećera, dobro promešajte i stavite šerpu na šporet da provri. Stavite žumanca u veliku činiju, dodajte preostali kristal šećer i mutite žicom dok mešavina ne postane bledožuta i relativno penasta. Sklonite pavlaku sa šporeta, pa je polako i postepeno, neprestano mešajući, prespite u umućena žumanca, da se žumanca ne bi zgrušala u vrućoj pavlaci. Izvadite štap vanile i bacite ga.

PEČENJE
Zagrejte rernu na 150°C. Stavite vatrostalne činijice u pleh napunjen vodom, tako da voda bude do polovine činijica. Rasporedite krem ravnomerno u činijice i pecite u rerni oko 45 minuta ili da se na površini stegne, ali da ostane žitak. Izvadite činijice iz rerne i ostavite da se ohlade do sobne temperature. Ovako pečen krem može da prenoći u frižideru, pokriven providnom folijom.

NAČIN SERVIRANJA
Svaku porciju krema pospite 1 kašikom/14 g smeđeg šećera. Pažljivo karamelizujte smeđi šećer kuhinjskim brenerom. Sačekajte minut i poslužite.

Prijatno.

Ukusno i brzo Novi portal za ljubitelje dobrog zalogaja pita Besramno dobra pita od kajsija Lubenica Poslastica leta: Lubenica sa belom čokoladom Pivotorta Čokoladna torta od piva – mislili ste da je nemoguće…