Joel Robuchon
PULS GRADA · kulinarka

U Ženevi je prošlog ponedeljka u 73. godini života preminuo Joël Robuchon, poznati francuski kuvar, koji je imao najviše Mišelinovih zvezda na svetu, tačnije 32 Mišelinove zvezde. Tokom duge profesionalne karijere nagrađivan je brojnim nagradama, a 1989. Gault & Millau, poznati francuski vodič, koji se bavi kritikom restorana i koji dodeljuje godišnje nagrade za najboljeg kuvara, proglasio ga je kuvarom veka. International Herald Tribune je 1994. godine dodelio nagradu za najbolji restoran u svetu njegovom restoranu „Joël Robuchon”.

Negde početkom devedesetih Joël Robuchon napušta posao u kuhinji i počinje aktivno da se bavi podučavanjem i otkrivanjem kulinarskih tajni, kako u mnogobrojnim televizijskim emisijama, tako i u školi kuvanja, koju je otvorio nedaleko od rodnog mesta, a napisao je i veliki broj kuvara i knjiga o kulinarstvu.

Posebno je poznata njegova emisija na francuskoj televiziji Bon Appétit Bien Sûr, koja je trajala punih deset godina od početka novog milenijuma i u kojoj je svake nedelje otkrivao neko jednostavno i jeftino jelo, ali koje je svojim umećem dovodio do perfekcionizma. Svetsku slavu je stekao pripremajući skupa i komplikovana jela, ali isto tako i jednostavna i jeftina, međutim, zanimljivo je da je tokom godina postajao pristalica minimalizma u pripremanju jela. Smatrao je da bi trebalo da tokom konzumiranja nekog nepoznatog jela prepoznamo sastojke od kojih je napravljeno, ali isto tako i da ne treba mešati više od tri ukusa u jednom specijalitetu. Učestvovao je i u poznatoj španskoj kulinarskoj emisiji Master Chef, a poslednjih godina je pridavao veliki značaj pripremanju zdrave hrane. Poseban uticaj na njegovu kulinarsku karijeru u kasnijim godinama imalo je putovanje u Japan, nakon koga je otvorio lanac restorana „L’Atelier”, novi dinamični koncept inspirisan japanskom kuhinjom.

Velikom broju dobijenih Mišelinovih zvezda svakako je doprineo i njegov čuveni pire od krompira. Izmena koju je napravio tokom pripremanja ovog poznatog jela bila je količina putera. Do tada je uobičajena količina putera išla od 50 do 100 grama na kilogram obarenog krompira. Međutim, čuveni kuvar povećava količinu putera na 250 grama. Druga izmena je vrsta krompira. Joël Robuchon je svoj čuveni pire pripremao od vrste krompira koja se zove ratte (Ratte potato, poznat i kao La Ratte), koji je mali krompir, ovalnog oblika, često zakrivljen, zlatnožute teksture čak i kada je obaren, specifičnog ukusa koji malo podseća na kombinaciju lešnika i kestena. Smatra se da je nastao u Danskoj, možda i u Francuskoj, ali svakako je omiljen među francuskim kuvarima. Joël Robuchon ga je posebno proslavio u svom čuvenom pireu od krompira.

Potrebni sastojci:
Kilogram ratte krompira
250 ml mleka
250 g putera
So, mlevena paprika

Krompir se dobro opere i neoljušten stavi u lonac hladne vode, koja je prethodno posoljena. Kuva se nekih 25 do 30 minuta. Potrebno je da puter bude dobro rashlađen. Obareni krompir se oljušti dok je vruć, ispasira i prebaci u drugu posudu u kojoj na zagrejanoj ringli treba mešati usitnjeni krompir dok se ne oslobodi viška vode, zatim se doda rashlađeni maslac iseckan na kockice i nastavi mešanje drvenom kašikom. Potrebno je napraviti finu i homogenu smesu. Nakon toga se dodaje zagrejano mleko, ali ne sme da proključa, i mešati dok smesa od krompira i putera kompletno ne upije zagrejano mleko i ne postane glatka i homogena smesa bez grudvica. Po želji dodati mlevenu papriku i so.

cover www.thecookierookie.com Voćni tiramisu: Stara poslastica – nova kombinacija yeswayrose_spritz Kako da sami napravite roze aperol špric www.pinterest.com Nebeski ukusno: Čizkejk sa smokvama ac9a713877b8564c1c6d7e3357ca7974 Zdrava poslastica kojoj ni najveći sladokusci neće moći da odole · · ·