Record Store Day
KULTURA · muzika

Već godinama unazad treća subota u aprilu rezervisana je za Dan prodavnica ploča (Record Store Day), a ove godine taj praznik se širom sveta proslavlja 19. aprila. U beogradskom Pinball Wizard Records-u ovaj dan biće obeležen nastupima kantautora Gorana Grubišića (Wooden Ambulance) i Dušana Filimonovića (Went), kao i promocijom CD-a “Jason Molina Tribute: Samo budi jednostavan” u izdanju Popdepresije.

“Mislim da je Beograd skroman po pitanju proslavljanja RSDay-a jer je malo ljudi upućeno u taj „praznik“, a sa druge strane većina je naviknuta na piratska izdanja već par decenija, tako da je najveći broj prodavnica koje su bile specijalizovane samo za muziku zatvorene. Iako sve zajedno takvu proslavu čini „skromnijom“, siguran sam da nas očekuje jednako dobra zabava kao da smo bilo gde drugde u svetu!” kaže Dušan Filimonović, član beogradskog sastava Went.

Obeležavanje praznika Record Store Day u svetu je započelo 2007. godine, kada se više od 700 nezavisnih prodavnica širom SAD-a okupilo, kako bi proslavilo kulturu preslušavanja muzike sa vinila. U mnogim evropskim i svetskim zemljama ovakve svečanosti uključuju nastupe bendova, razgovore sa muzičarima i DJ-evima, u prodavnicama se organizuju muzički kvizovi i druge zanimljivosti, kojima se ljubitelji muzike svake godine iznova raduju.

„Ja sam skromni kolekcionar i ljubitelj izdanja na vinilu i žudeo sam za tim da se i naši predhodni albumi pojave na vinilu. Ali gledano iz pozicije štampanja ploča i minutaže naših albuma, mi uvek snimamo i objavljujemo duple albume, pa su troškovi objavljivanja takvih albuma, na žalost, van naših mogućnosti. Možda je pravo vreme da pokušamo sa nekim Kickstarterom! Ne vidim neku drugu mogućnost ako želimo da čujemo naše albume na vinilu,” objašnjava Goran Grubišić, jedan od članova poznatog sastava Wooden Ambulance, koji će u subotu nastupiti kao gost na koncertu benda Went, u Jazz Baru Centar.

Specijalna izdanja koja se pojavljuju za Record Store Day ograničena su po pitanju tiraža, stoga su gužve pred radnjama već opšte mesto! Ekskluzivna izdanja podrazumevaju da će se određeni singl ili album u naročitom formatu pojaviti samo u jednoj prodavnici, a ograničenja u pogledu tiraža nisu jedina – postoje i takozvana regionalna ograničenja, što će reći da su pojedina izdanja dostupna u Engleskoj, ali ne i u SAD-u ili Meksiku. David Bowie će ovogodišnji Record Store Day podržati sa dva svoja izdanja – SAD će dobiti singlicu 1984 verziju preuzetu iz ABC-ovog Dick Cavett Showa, sa kraja 1974.godine, dok će u Velikoj Britaniji na vinilu izaći Rock’n’Roll Suicide sa poslednjeg koncerta Ziggy Stardusta u Hammersmith Odeon 3.jula 1973.

“Ako bih mogao da odaberem poklon ploču za praznik kao što je Record Store Day, to bi sigurno bila ili Black Sheep Boy benda Okkervil River ili Down Colorful Hill Red House Painters. Oba albuma su strašno puno uticala na mene, i kao slušaoca i kao nekoga ko se bavi muzikom,” dodaje Dušan Filimonović.

Lovefest 2013 Heineken Lovefest od 7. do 9. avgusta u Vrnjačkoj Banji Temple of the Smoke Vračar Rocks: Temple of the Smoke i Seven That Spells Voneve Voneve: Pop i alternativa u isto vreme Parni valjak Parni valjak u novosadskom Spensu ·