Rosa voda
PULS GRADA · zdravlje

Užurbani način života naterao je mnoge od nas da, zarad ostvarenja velikih ciljeva, sopstveno zdravlje stavimo po strani, ali i neretko doveo u zabludu da zdrav životni stil podrazumeva upotrebu skupih konzmetičkih preparata i konzumaciju neobičnih napitaka. Naprotiv, sve što nam treba da bismo osetili razliku je – voda.

Ova dragocena tečnost, bila izvorska ili flaširana, ako se redovno konzumira, vrlo brzo donosi benefite. Od zdrave, hidrirane kože, njene svežine i elastičnosti, do lepog tena, energije i snage, obična voda pružiće odgovore na neobične probleme. Osim na lepotu, voda može uticati i na koncentraciju i efikasno rešavanje svih zadataka, ona doprinosi protoku materija kroz celo telo i doprinosi boljem funkcionisanju mozga.

Dobra hidriranost sprečiće glavobolje, malaksalost, zamor i nedostatak energije, mnoge kardiovaskularne probleme, ali uticati na ubrzanje metabolizma. Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem creva, pa za jedan dan izgubimo oko 2,5 litara tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak. Posebno je važno obratiti pažnju ako se aktivno bavimo fizičkim aktivnostima, jer se gubitak tečnosti značajno uvećava.

„Kada biramo flaširane vode kao izvor tečnosti za hidraciju zdrave populacije, potrebno je posebno obratiti pažnju na odsustvo aditiva ukusa, pH vrednost (optimalno oko 7.4), sadržaj natrijuma (ispod 20 mg po litru), količinu suvog ostatka (manje od 300 mg/L) i rok upotrebe”, savetuje profesor dr Sergej Ostojić lekar i višedecenijski fiziolog vrhinskih sportista.

Kao što i sami stručnjaci sugerišu, pravilna hidratacija je izbor svakog odgovornog čoveka. Svojim stavom prema zdravom životu, stalnoj brizi da ono najčistije i najvažnije iz prirode bude naša svakodnevica, pružamo primer i najmlađima, učeći ih da odgovrnost sprema svom zdravlju inkorporiraju u svoje velike ciljeve.


bath-bathroom-chrome-161502 Koliko često treba da se tuširamo? Alpecin C1 kofeinski šampon Sprečite opadanje kose sa Alpecin C1 kofeinskim šamponom Vodič ishrana Šta sadrži „Vodič za zdrave životne navike“? photo-1520206319821-0496cfdeb31e Da li patite od herofobije? · · · ·