bob-marley-1888509_1280
KULTURA · muzika

Jedan od najnovijih dodataka na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine je rege muzika. Ovaj žanr, koji mnogi smatraju vanvremenskim, sada će to zaista i biti, kao pravo kulturno blago.

Rege muzika je poreklom sa Jamajke, gde je nastala kao način da svi oni potlačeni i marginalizovani dobiju svoj glas i način da se izraze. Ova zemlja je podnela zahtev da se taj žanr nađe na UNESCO listi kao kulturni fenomen koji zaslužuje međunarodno prepoznavanje. Ova muzika je samo ukorenjena u duh Jamajke, ali je odavno postala globalno popularna i važna za kulturu i međunarodni diskurs.

UNESCO je prihvatio da se rege nađe na listi zaštićenih baština zbog svog upečatljivog karaktera i društvenih funkcija. Mnogi poznati umetnici pevaju o nepravdi, ljubavi, religiji, društvu a pesme su popularne na svim kontinentima bez obzira na rasu, pol i političko i versko opredeljenje. Krajnja poruka regea je ljubav i mir za sve ljude, uz slavu Boga i urođene dobrote.

Slušanjem bilo koje od popularnih, pa čak i manje poznatih rege pesama, možemo lako uvideti zašto se taj fenomen proširio na ceo svet. I dalje imamo puno da naučimo od velikih umetnika i njihovih poruka, ali sada je taj značaj i zvanično prepoznat, a nama ostaje samo da budemo zahvalni na svemu lepom iz njihovih nota.

page-cover2 10 najboljih stranih albuma u 2018. 3973_1 Slavimo rođendan Frenka Sinatre uz 5 vanvremenskih pesama l1003464_wide-9ac47b95a6eb8140ff8456d707d5d4311fbd2c69-s1500-c85 Doli Parton ima novi album pete-shelley-of-the-buzzcocks Preminuo Pit Šeli, frontmen čuvenog benda Buzzcocks · · ·