IMG_5198
PULS GRADA · zdravlje

Kompanija Sandoz, vodeći svetski proizvođač u polju visoko kvalitetnih lekova, je povodom lansiranja svog novog leka u Pozorištu na Terazijama okupila više od 400 predstavnika stručne javnosti. Održana je panel diskusija na temu „Registrovani lekovi vs dijetetski suplementi“.

U diskusiji su učestvovali predstavnici Nacionalne Organizacije Potrošača Srbije, agencije IPSOS, Starcom, prof. dr Slađana Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta, dr Snežana Spasić i mr ph Snežana Žeželj. Poznato je da promet lekova koji se izdaju bez recepta tzv. OTC proizvoda (over-the-counter) i dijetetskih suplemenata, konstantno raste. Jedna od najdinamičnijih grupa proizvoda su probiotski preparati što potvrđuje podatak da se u Srbiji godišnje proda skoro 5 miliona kutija različitih probiotskih proizvoda.

Dijetetski suplementi su u stvari hrana. Pošto se na tržištu nalaze u obliku kapsula, tableta, rastvora, često se misli da su to lekovi, ali to su proizvodi namenjeni da dopunjuju ishranu, i samim tim ne mogu da imaju lekovita svojstva. Za dijetetske proizvode i lekove važe različiti zakoni.  I jedni i drugi proizvodi imaju svoje prednosti i mane, ali obe kategorije se kupuju u apotekama, i iako se pod različitim pravilima reklamiraju, potrošači odnosno pacijenti često ne uviđaju razlike između leka i dijetetskog suplementa.

Jedan od najvažnijih zaključaka ovog stručnog skupa je da ovaj segment tržišta nije u potpunosti regulisan, posebno u oblasti oglašavanja. Ostaju otvorena pitanja kako gledaoci odnosno potrošači razumeju takvu vrstu reklamnih poruka, koje to rizike može doneti, kao i koliko dugo ćemo još čekati dalje korake nadležnih institucija, čija je zakonska obaveza da to regulišu.

waking-up-at-night-1 Vreme buđenja iz sna pokazuje kakve probleme imate Alpecin C1 kofeinski šampon Za zdravu kosu: Alpecin C1 kofeinski šampon Sadnja drveca u Sapcu Hemofarm fondacija obeležava 25 godina postojanja Optimum B levo Optimum B: Kompleks vitamina B · · ·