Kokain u reklamama iz '70-ih
U VAZDUHU · urban flash

Verovali ili ne, izgleda da su sedamdesete bile godine kokaina. Verovatno vam ova misao zvuči bizarno, ali kako drugačije da objasnite činjenicu da se „aparatura“ koja se koristi za ušmrkavanje kokaina reklamirala u različitim časopisima, iako sama droga nikada nije bila legalna.

Neko je sedamdesetih isprobavao nove plesne korake na podijumu za igru uz fantastične svetlosne efekte disko kugle, a neki su koristili nedozvoljene supstance, poznatije kao droga. Tokom sedamdesetih na prostorima SAD-a redovno ste u štampanim medijima mogli da vidite reklame za „aparaturu“ koja je služila da se kokain ili u njoj nosi, ili usitnjava ili ušmrkava. Postavlja se pitanje – kako je moguće sa jedne strane zabranjivati drogu, osuđivati one koji su je probali i voditi oštru politiku protiv njenog plasiranja, a sa druge tako transparentno oglašavati pomoćne alatke koje nemaju drugu namenu do isključivo onu vezanu za kokain.

Oni koji su u mogućnosti na kanalu Netflix već neko vreme verovatno prate seriju Narcos o čuvenom narko-bosu, Pablu Eskobaru, ali ovakve reklame koje su bile popularne od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih nisu stvar dobre scenografije ili TV rekvizita, već realnosti.

Kada se u obzir uzme da je tokom ’70-ih svaka deseta osoba uzimala svakodnevno i redovno kokain, ne čudi što je Eskobar bio u prilici da se tokom tih godina ozbiljno „omasti“. Na sve to, još i oglasi koji se pojavljuju svuda, i to baš ovi, koje možete da vidite u našoj galeriji.

Šta se ovim reklamama zapravo želelo postići?Otvori galeriju

Najsmešniji prevodi obroka na menijima širom sveta Najsmešniji prevodi obroka na menijima širom sveta Albert Ajnštajn „Ko ima ribu?“ – umete li da rešite Ajnštajnovu zagonetku Poznati kao Pokemoni Poznate ličnosti u društvu Pokemona Parovi se doteruju u Photoshop-u Pogledajte kako se parovi „doteruju“ u Photoshop-u · ·