Relikti Hladnog rata
U VAZDUHU · urban flash

Nedavno se svetskim medijima pronela vest da je pronađena traka sa video materijalom koji je u slučaju konačne kataklizme i svršetka sveta trebalo da emituje tada nova i mlađana TV stanica CNN. Ma koliko vam to sada izgledalo duhovito, sudnji dan je bio uobičajena tema tokom godina trajanja Hladnog rata, te su ovakve mere predostrožnosti bile više nego uobičajena stvar.

Prema intervjuima koji su urađeni sa bivšim zaposlenim licima u CNN-u, ta konačna traka trebalo je da se emituje tokom smaka sveta i svi koji su u ono vreme radili u okviru tehničke službe CNN-a bili su i obučeni da u odsudnom času puste potrebnu kasetu.

1. Film za sudnji dan

Verovatno vam kroz glavu prolaze različita filmska ostvarenja koja vas asociraju na prethodno ispričanu priču, ali evo snimka sa trake, tek da zadovoljite radoznalost i saznate šta bi to sviralo u jeku smaka sveta, a da nije američka himna.

2. BBC-jev dokumentarac

Ova dokumentarna drama se bavi Šefildom u vreme nuklearnih pretnji i previranja 1984. Iako film ne ide na kartu srceparajućeg, već nastoji da svedoči o jednom burnom trenutku u vremenu, i danas je veoma zanimljiv i može se posmatrati iz više aspekata.

3. Civilna zaštita i saveti za preživljavanje

Godine 1951, Ray Maurer i Anthony Rizzo napravili su film za saveznu vladu i agenciju za civilnu odbranu, a kao meru predostrožnosti zbog sovjetskih nuklearnih testova. Film se zvao Duck and Cover i u njemu je glavni junak bila animirana kornjača po imenu Bert. Deca u školama učila su gledajući film na koji je način najbolje zaštititi se od iznenadnog napada neprijatelja. Ovo je ostvarenje postalo ikona Hladnog rata i paranoje koja je trajala u njegovo vreme.

4. Suvenir iz rata

Godine 1989. Berlinski zid je pao, a turisti iz celog sveta pošli su u novi/stari grad po svoj komad zida, ili da kažemo suvenira. Veliki delovi zida prodavani su širom sveta vladama drugih država, kompanijama i pojedincima, dok su retki ostaci korišćeni za izgradnju puteva po Nemačkoj. Danas je svima, a mladoj generaciji turista, kao i njihovim domaćinima žao što tamo gde je nekada bio zid ne postoji više ni komadić, kao relikt, uspomena i turistička atrakcija za sve one koji ne znaju kako je život izgledao za vreme Hladnog rata.

5. Svakodnevna propaganda

Već prema svojoj prirodi, propaganda iskrivljuje istinu, a omamljuje ljudske najgrublje impulse, a u ratu su ovakve pojave najučestalije. Međutim, SAD i Zapadna Europa zaratile su protiv socijalizma i komunizma desetinama godina pre početka Hladnog rata – od nekoliko godina pre početka Prvog svetskog rata, da bi ’50-ih i ’60-ih dosegle tačku ključanja. Demonizacija komunizma, a veličanje demokratije i kapitalizma bili su ključni. Strip Red Iceberg objavljen je 1960. samo je jedan od primera efektne propagande, naročito namenjenog mladima.

bucket list 10 stvari koje (ne) moraš da uradiš pre smrti Koja je vaša šifra za e-mail? Koja je vaša šifra za e-mail? Kutlača iz Loh Nesa Kutlača iz Loh Nesa Ovaj video nije sniman obrnutim redosledom Ovaj video nije sniman obrnutim redosledom · ·