kolaž
KULTURA · art

Umetnost je borba. Ne samo zato što kreativni proces podrazumeva rigorozni mentalni i fizički napor, već i zato što je veoma teško napraviti karijeru u oblasti umetnosti. Hiljade umetnika svakog dana pokušava da uspe, da ukaže na svoj rad, da se vremenom proslavi i tako sebi omogući sigurnu egzistenciju. Mislite da je vama kao umetniku teško u 21. veku, razmislite još jednom!

Trik je izgleda u tome da se nastavi u toj borbi bez obzira na sve prepreke na koje se nailazi. I većina svetski poznatih slikara imala je mučan put do slave i priznanja. Međutim, i pored odbijanja i loših kritika, uspeli su, jer su verovali u sebe. Odbacivanje je samo deo borbe, kao oblik iskušavanja i provokacije kroz koji prolazi svaki umetnik koji je na tragu nečeg velikog i značajnog. Oni nisu prestali da rade iako ih je kritika ozbiljno kinjila

Pablo Pikaso je jedan od umetnika koji je poznat po svojoj inovativnoj tehnici slikanja. Međutim, dok je bio živ, njegov rad je bio kritikovan kao delo „šizofrenika“, i čak je povremeno bilo okarakterisano kao „satanističko“, posebno na samim počecima njegove kubističke faze. Ipak, istrajao je u svojoj viziji.

Klod Mone
Kritičar Luis Liroj je za Moneove radove rekao da su loši i da pokazuju lošu slikarsku tehniku. Rekao je da je i nacrt za tapete više završen od dela Kloda Monea. Ipak, nije bio u pravu, Mone je bio ispred svog vremena, što se docnije i potvrdilo.

Pol Sezan
Generalno, impresionisti nisu bili popularni kod kritičara. Oni su organizovali svoju izložbu da bi se odvojili od nepotizma i akademskih ograničenja elitističkog društva. Kritičar Marc de Montifaud, je Sezana nazvao ludakom, opisujući njegovo remek-delo Olimpiju. Ali i Klod Mone i Pol Sezan, sto godina posle čuvene izložbe impresionista, ostali su jedni od najprodavanijih slikara, čija dela dosežu ozbiljne cifre na svetskim umetničkim aukcijama.

Vinsent Van Gog, slikar čija je tužna priča slavna koliko i njegova umetnost. Za života je prodao samo jednu sliku u vrednosti današnjih 100 dolara, a većina kritičara je posmatrala njegove radove kao radove amatera.

Marsel Dišan je najveći konceptualni umetnik svih vremena. Ali, njegov najpoznatiji rad Fountain je uspeo da ostane u galeriji samo nekoliko dana i nakon toga je bačen u smeće. Komadi koji postoje danas su replike naručene od strane umetnika kada je original izgubljen 1917. godine.

Endi Vorhol, čovek koji je prva asocijacija kada se pomene pop art. Bio je kritikovan zbog „estetske prevare“ u svojim radovima. Svoje delo je 1956. godine poklonio Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, ali ga je tadašnji upravnik Alfred H. Barr Jr. vratio rekavši da nemaju mesta za njegov besplatni poklon čak ni u skladištu. Danas u ovom muzeju ima 168 radova slavnog Warhola.

Barnet Njuman je bio jedan od pionira apstraktne umetnosti i jedan od najuticajnijih slikara svog vremena. Ipak, nisu svi bili oduševljeni njegovom tehnikom obojenih polja. Kritičar Frank Getlein je rekao da je ono što Njuman smatra umetnošću mogao napraviti i moler-početnik samo uz pomoć valjka.

marina Izložba „Mala retrospektiva“ Marine Marković mlada-2 Izložba „Banket“ Jelene Trpković art Najpoznatiji ljubavnici u umetnosti kaubojke Kada bi žene bile glavni junaci kultnih vestern filmova · ·