GettyImages-69cover
U VAZDUHU · svet

Argentinska konceptualna umetnica Marta Minuhin je u nemačkom gradu Kasel napravila veliku instalaciju nazvanu „Partenon knjiga“. U pitanju je kopija čuvenog antičkog hrama na brdu Akropolj u Atini, s tim da su u ovom slučaju njegovi stubovi obloženi sa oko 100.000 primeraka 170, kroz istoriju, zabranjivanih knjiga.

Instalacija je glavna atrakcija ovogodišnje Documenta 14 izložbe u Kaselu koja traje 100 dana i prikazuje najnovija dela savremene umetnosti. Njen cilj je da pokrene debatu o cenzuri i slobodi govora.

U izboru 170 naslova koji će biti u fokusu instalacije, argentinskoj umetnici su pomogli studenti sa Univerziteta u Kaselu, a za pronalaženje primeraka koji će biti obmotani najlonom preko stubova replike hrama, obratila se javnosti.

Među izabranim knjigama, svoje mesto su između ostalih pronašli Satanski stihovi Salmana Rašdija, Avanture Toma Sojera Marka Tvena i Lovac na zmajeve Haleda Hoseinija.

Zanimljivo je da je instalacija napravljena na istoj lokaciji na kojoj su nacisti 1933. godine palili knjige jevrejskih i marksističkih autora.

Očekuje se da će oko milion ljudi videti ovu neverovatnu instalaciju do 17. septembra, kada se izložba zvanično završava. Više informacija o festivalu umetnosti Documenta14 možete pronaći OVDE.

cover 10 stvari koje postoje samo u Japanu Neverovatni snimci oluja Snimci oluja kakve još niste videli cover Kinezi odvraćaju decu od droge psihodeličnim VR simulacijama pomerode-brazil-46_cover Pomerode: Nemački grad usred Brazila · · · ·