cover
PULS GRADA · gastro

Beograd je svetski grad koji je postao i ozbiljna gastronomska destinacija. Na mapi neobičnih restorana vrednih pažnje, locirali smo za vas vegetarijanski restoran Mayka. Na Kosančinćevom vencu, jednom od najlepših punktova glavnog grada, ovo mesto svojom toplinom i autentičnošću nudi nesvakidašnje iskustvo.

Naziv Mayka, kako navode vlasnici i kuvari, proistekao je iz želje i namere da se kulinarskim konceptom i prijatnom atmosferom restorana prizove miris doma, a uz njega toplina i sigurnost koji definišu pojam majke. Iz tog razloga izabrani su dragulji svetskih recepata, koji potiču baš iz običnih domova i predstavljaju ličnu kartu raznih nacionalnih kuhinja. Te tako, dok probate neki specijalitet sa kojim se još niste susreli, osećaćete se kao kod svoje kuće. Upravo ta kombinacija koja spaja nepoznato sa poznatim, ovo mesto čini drugačijim od ostalih.

Mayka je vegetarijanski restoran koji putem svog menija i recepata koje plasira, u pravom svetlu pokazuje šarenoliku, ukusnu i zdravu stranu vegeterijanstva. S obzirom da živimo u zemlji gde je meso skoro pa sastavni deo svakog obroka, ovo je, nasuprot tome, oaza u kojoj se poštuje jedan drugačiji pristup hrani i životu. Ipak, sigurni smo da ni jedan deklarisani ljubitelj mesa neće ostati ravnodušan kada isproba specijalitete, a možda se neki od njih čak i “preobrate”.

Kuvari Dhanur i Jani uspeli su da sublimiraju svoje višegodišnje iskustvo, i na ovom mestu kreiraju jednu, u najmanju ruku, zanimljivu gastronomsku meku. Dhanur je svoje iskustvo sticao u Indiji i u poseti mnogim svetskim vegeterijanskim kampovima. Ovo mu je pomoglo da pronađe lični stil koji u sebi kao temelj ima jogičko kuvanje – kuvanje s ljubavlju. Jani je svoja prva kuvarska interesovanja ispoljio u zajedničkom radu sa kuvarom Dhanurom, u početku kao asistent, ali ubrzo su ga njegove sposobnosti transformisale u dobrog kuvara. Dhanur je vegetarijanac, dok je Jani vegan.

S obzirom da su filozofija i moto Mayke – „miriše na ljubav”, to sasvim jasno inplicira da se posebna pažnja posvećuje svim gostima. To se jasno primećuje iz ukusnih i svežih obroka koji se serviraju, a koji su napravljeni od pažljivo odabranih i kvalitetnih namirnica.

Ono što posetioci rado naručuju jesu jela koja se retko mogu naći u beogradskoj ponudi: samose, indijski kariji, gulaš sa domaćim pšeničnim mesom, vegi burgeri, miso ramen, indijski sladoled i veganski bezglutenski sladoled bez šećera, lasiji i šejkovi od svežeg voća, sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, razne limunade, kokteli, domaća vina i rakije, kafe… Prioritet je, dakle, zdrava izbalansirana hrana, puna neobičnih ukusa, originalnih kombinacija, sa egzotičnom mešavinom začina i uvek prisutnom osvežavajućom notom.

Nesvakidašnji meni, autentična i bogata ponuda, uz žive svirke koje su u pripremi, očekaju vas i u ušuškanoj bašti Mayka restorana.

cover Koji se novi trendovi kuvaju kada je kafa u pitanju DSC_0160 cover Kafe galerija DOMINO: Kupi i popij cover Ledeni čajevi: Ne šoljica,već čaša za svakog cover Palačinke: Bazični saveti i naročiti recepti