pagecover
U VAZDUHU · svet

Godišnji odmor je vreme razonode i putovanja, na koje idemo sa ciljem da se opustimo, iskusimo nove stvari u stranim zemljama i upoznamo različite kulture. Ipak i u ovakvim trenucima treba biti na oprezu, budući da postoji šansa da postanemo žrtve zakona zbog nejasnih pravila, neuobičajenih restrikcija i lokalnih verovanja sa kojima nismo bili upoznati.

Neka od njih se vezuju i za pravila fotografisanja, pa bi valjalo informisati se unapred o svemu što nas čeka vezanom za ovu aktivnost u stranim zemljama.

Saznajte u našem tekstu kakve sve zabrane u vezi fotografisanja postoje na ovih 5 mesta u svetu.

1. Južna Koreja

U ovoj zemlje je zabranjeno fotografisati žene bez njihovog pristanka, čak i na javnim mestima. Kršenje ovog pravila se smatra seksualnim uznemiravnjem i kažnjava se novčano (do 8.800 dolara) i zatvorom (do 5 godina iza rešetaka).

2. Ujedinjeni Arapski Emirati

Ako se nađete u ovoj bliskoistočnoj državi, vodite računa da ne fotografišete državne ustanove, pojedine mostove i palate šeika. Takođe, zbog lokalnog sujeverja zabranjeno je slikanje i mnogih drugih lokacija u zemlji. Kazne se kreću od 1 do 3 meseca zatvora, a moraćete i da platite 1.361 dolar.

3. Alžir

U južnom delu Alžira slikanje muškaraca je dozvoljeno isključivo uz njihov pristanak, dok žene mogu biti fotografisane samo ako ste prethodno pitali njihove muževe i očeve. Strogo je zabranjeno slikati mostove, brane i vojne objekte.

4. Amsterdam (Holandija)

Iako ne postoji zvanično pravilo koje zabranjuje ljudima da fotografišu prostituke i javne kuće u čuvenoj Ulici crvenih fenjera, turistima se savetuje da se ne igraju sa srećom, budući da vlasnici javnih kuća neće blagonaklono gledati na ovu aktivnost i vrlo je moguće da će vam konfiskovati foto-aparat.

5. Japan

U Japanu nije dozvoljeno slikanje pojedinih hramova i statua jer to navodno uznemirava njihove duhove. Saznajte na ovoj adresi na kojim mestima važe takve zabrane. Neka od njih ne možete nikada fotografisati, dok za druga važe restrikcije samo u određeno doba godine.


Vulkanska lava: Fascinantni snimci neverovatnog prirodnog fenomena Fascinantni snimci vulkanske lave Kad stavite Ameriku pored Australije, uočite kako su ove dve zemlje poprilično slične veličine Nakon što vidite ove mape svet vam neće više biti isti kamikaze-drunk-2000_cover Japanci nisu izbirljivi kada treba da zadremaju posle pijanstva pagecovecvece Neverovatne figure od cveća na festivalu u Holandiji · · ·