Retro dućan
PULS GRADA · dizajn

Kreativni tim brenda Retro dućan izrađuje raznoliki nakit starinskog izgleda– sa posrebrenim delovima, rečnim biserima, poludragim kamenjem, italijanskom čipkom, češkim perlama, filigranskim ukrasima…

Simonida Zorić- Jančić koja, zajedno sa Majom Medić, stoji iza ovog brenda, objašnjava da, pri izradi nakita, svoj izvor kreativnog ludila nalazi u bogatim materijalima, dezenima i eleganciji dvorske mode, ali i u sjajnoj epohi pedesetih godina.
– Ponekad ideje nastaju u hodu, kad krenem sa izradom nekih novih komada nakita. Često i sami materijali žele da ispričaju neku priču, uz to se trudim da koristim što kvalitetnije materijale.

Brend Retro dućan nastao je  pre tri godine kada je Simonida pokušala da od jedne kristalne činije napravi nešto zabavno i drugačije. Usledile su nove ideje i realizacije i kreativni tim je poželeo da svoje radove podeli sa drugima. Nastao je sajt, a potom su stalno počeli da se organizuju  i kursevi Retro dućana. Nakit, i svi ostali predmeti sa finom patinom, mogu se poručiti preko sajta ili preko fb strane. Cene su od 450 dinara naviše, u zavisnosti od materijala i zahtevnosti izrade. Postoji i mogućnost izrade nakita po porudžbini, a cene u tom slučaju nisu više od regularnih cena. Izuzetak su posebne želje naručilaca, one koje zahtevaju posebne materijale ili tehnike izrade.

U Retro dućanu se, pored nakita, mogu naći mnogi modni dodaci (marame, torbe, kape)  i to u kolekcijama Retro za neozbiljne i Retro za ozbiljne. Kolekcija Beograd za svakoga sadrži fotografije Beograda, autorke Maje Medić, koje su napravljene starim, analognim, ruskim aparatom „Чаjка“, a film je razvijen kros procesom, kako bi se dobio specifični retro izgled.

Kurs izrade nakita je namenjen svima koji nemaju iskustvo u pravljenju nakita a želeli bi da se upoznaju sa materijalima i tehnikama njegove izrade. Kurs fotografije  je namenjen svima koji žele da steknu praktična znanja iz fotografije. Organizuje se i radionica kreativne komunikacije koja se  bavi greškama koje se prave u svakodnevnoj komunikaciji i njihovim prevazilaženjem.

Simonida Zorić- Jančić  ističe da svakome ko dođe na bilo koji kurs pomažu da ostvari svoj potencijal i uroni u radost stvaranja. Svaki kurs ima drugačije trajanje, dinamiku i termine, a grupe za rad su veoma male. Pored članova Retro dućana kurseve drže i gostujući predavači koji imaju bogato iskustvo u oblasti kojom se bave. Informacije o svim kursevima mogu se naći na njihovom sajtu.

Najgori logoi na svetu Kad logo postane katastrofa Veliki notes - Foto: Ivana Modrlanović BRuka Notes: Igra žvrljotina i originalnosti Jugotip Izložba Yugotip u KC Grad Izložba: Kreativnost u Srbiji Izložba: Kreativnost u Srbiji · · · ·