Dragan Ilic foto Bojana Janjic
KULTURA · art

Retrospektivna izložba Dragana Ilića pravi presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom dokumentacije najznačajnijih performansa i projekata koje je izvodio u Australiji, SAD, Japanu, ali i u Beogradu, u SKC, CZKD, i drugde.

Piše: Ivan Šuletić

Ilić je beogradskoj publici prevashodno poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima, zatim crtežima koje radi uz pomoć robota i umetničkom prostoru ITS-Z1 koji je napravio u Ritopeku. Polazište u njegovom radu je konceptualna analiza de/rekonstrukcije procesa crtanja kao upisivanja telesnih aktivnosti na papir, kao i otvaranje prostora za komunikaciju različitih umetničkih aktivnosti koje kao finalni proizvod imaju crtež.

Ilić se u svom radu fokusira na eksperimentisanje na raskršću između umetnosti, nauke i tehnologije, s posebnim akcentom na primenu robotike u umetničkoj praksi. Nakon intenzivnog istraživanja i korišćenja različitih mehaničkih instrumenata, specijalno napravljenih sprava za crtanje, Ilić je jedan od pionira koji primenjuje prvobitno male robote, a potom i najnovije sofisticirane modele industrijskih robota kao i neurokompjuterskih interfejsa u svojim umetničim projektima. Ključni „akter“ izložbe tako će biti novi model robota KUKA KR 210 sa multifunkcionalnom performativnom namenom, od crtanja, preko „eksperimentalnog plesa“, muzike, sve do šestokanalne projekcije video dokumentacije Ilićevih projekata.

Dragana Ilic id ART galerija 1-7 Konkursi za izlaganje u 2020. godini: 58. Oktobarski salon, Likovna galerija i Galerija Poodrum Kulturnog centra Beograda page-murali Neverovatni murali koji tek iz ptičje perspektive dobijaju smisao page-notr-dam Umetnici su iskazali poštovanje prema Notr Damu kako jedino umeju BeFunky-collage (9) Prva godina Galerije Novembar · · · ·