Čitač
KULTURA · art

Na izložbi koju je pripremio kustos Slobodan Jovanović, predstavljeno je skoro pola veka stvaralaštva ilustratora-karikaturiste i grafičkog dizajnera Jugoslava Vlahovića (1949), profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba je koncipirana kao pregled njegovih najznačajnijih radova, predstavljenih u dvanaest autorskih knjiga koje je grafički oblikovao i objavio (izuzev poslednjeg projekta), sam ili u saradnji s nekim izdavačem, počevši od diplomskog rada „VENI, VIDI, VIC” na Fakultetu primenjenih umetnosti iz 1974. godine, do poslednjeg – neobjavljenog projekta Inventar u foto-šopu.

U autorskoj knjizi „Rasvetljen slučaj” (1986) Vlahović usavršava postupak prikazivanja višeznačne ilustrovane dosetke iz knjige „VENI, VIDI, VIC”. U to vreme razvija i prepoznatljivi poentilistički stil, jednu od glavnih karakteristika svog umetničkog izraza i danas. Tokom narednih tridesetak godina, Vlahović objavljuje još desetak autorskih knjiga u kojima nastavlja da bude ilustrator-hroničar našeg vremena. Pored dvanaest autorskih knjiga, Vlahović je objavio nekoliko hiljada karikatura i ilustracija u stranim i domaćim časopisima, koje su na izložbi zasebno predstavljene.

U drugom delu izložbe predstavljeni su grafički radovi koje je Vlahović radio, kako za časopise i knjige, tako i za omote ploča rok i pop bendova, logotipe, kalendare, plakate, poštanske marke. Od prvog singla za svoju grupu Porodična manufaktura crnog hleba 1972. godine, pa do danas, Jugoslav Vlahović grafički je opremio stotinak LP ploča, kaseta i CD-ova raznih izvođača. Od osnivanja 1978, stalni je dizajner rok grupe Riblja čorba, odnosno autor njihovog znaka („riblja kost”) i logotipa, opremio je svih 20 zvaničnih albuma, 2 DVD-ja, kao i brojni reklamni i promotivni grafički materijal.

Njegove ilustracije i karikature objavljivali su i The New York Times, Time, Wiener Journal, Wiener Zeitung, La Republica, Das Sontagsblatt, Die Zeit, Le Monde, Courrier International i drugi.

Greatest Rides Ilustracije automobila koje vraćaju u detinjstvo Google i street art Google pokreće projekat posvećen uličnoj umetnosti Kalle Mattsson Umetnost kombinovanja u slobodno vreme Grafike fudbalera Stilizovane ilustracije fudbalera