Ana Ćurčin, foto: Kornelija Sabo
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. godinu. Danas vam predstavljamo izbor kantautorke Ane Ćurčin.

Domaći album godine: VVhile More

Izašao je pred kraj godine, ali ce sigurno obeležiti i sledeću. Jak, emotivan, glasan i intiman.

Strani album godine: Damien Jurado Brothers and Sisters of the Eternal Son

Ovaj album ima dva lica, slušam ga celu godinu, a usput je Damien ostavio i veliki utisak na mene i ulepšao godinu svojim koncertom u Beogradu tokom leta.

Domaći fim godine: Mislim da ću ovde morati da navedem film koji još nisam pogledala, ali ga nekako čekam već duže vreme. Jedva čekam da pogledam Neposlušne Mine Đukić. Istovremeno bih da pomenem i Varvare Ivana Ikića  koji se jako dugo realizovao, u nadi da će mladi reditelji imati prilike za rad i stvaranje filmova u Srbiji.

Strani film godine: Izašao je u decembru 2013, ali možemo da računamo da je film iz 2014. godine: Only Lovers Left Alive Jima Jarmuscha. Film me je očarao na duže.

Domaća knjiga godine: Jedan važan zbornik tekstova koji je izašao tokom godine, a nadam se da će pokrenuti i dalja istraživanja i publikacije Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života. Knjiga, kroz tekstove mnogih istraživača, iz „zvanične“ istorije otkriva isključenu i zanemarenu povest homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji.

Strana knjiga godine: Koliko god da možda to nije strano – u više kategorija jeste – za mene je to Europa u Sepiji Dubravke Ugrešić.

Reklamna kampanja godine: Duhovita i dobra kampanja “Drama u taksiju” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pored toga što nas je nasmejala, nadam se I da je primamila publiku u pozorište.

Ličnost godine: Jedan jedini Dušan Strajnić – Stray Dogg.

Marko Ćerketa Retrovizor 2014: Marko Ćerketa Ana Rodić Retrovizor 2014: Ana Rodić Nenad Pejović Retrovizor 2014: Nenad Pejović Simonida Rajčević - retrovizor Retrovizor 2014: Simonida Rajčević ·