Bojana Vunturišević
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. godinu. Danas vam predstavljamo izbor pevačice Bojane Vunturišević.

Domaći album godine: Kažu da je vreme albuma odavno prošlo, te će moj odgovor biti u skladu sa tim nepisanim pravilom. Muzičko iznenađenje za mene ove godine je Andrijana Belović, devojka koja nas gotovo svakog meseca na svom soundcloud kanalu obraduje novim singlom. Odavno se na ovim prostorima nije pojavila devojka koja iz sebe nema dečake koji bi joj „pomagali“ na tom muzičkom putovanju. Eterični, estrogeni pop, opšta mesta napisana i otpevana na nesvakidašnji način. Uvek sam za girl power. Andrijana je prva krenula sama. Ko će biti sledeća?

Strani album godine: Turn blue singl sa istoimenog albuma grupe The Black Keys je za mene hit godine. Fantastična repetativna bas linija i obožavana Hammond klavijatura, laid back groove i sjajan glas i gitara omiljenog Dana Auerbacha.

A kad smo već kod pomenutog muzičara, ne mogu a da ne pomenem još jedan album koji mi je obeležio leto – Ultraviolence Lane Del Rey. Koji ovogodišnji album ima bolje gitare? I think I’m in love.

Domaći fim godine: Eci peci pec. Da li su to Varvari ili Neposlušni? Domaće filmadžije su pokidali ove godine. Dobro je znati da imamo jednu Hanu Selimović, Mladena Sovilja, ali je Željko Marković moj ovogodišnji crush sa bioskopskog platna.

Strani film godine: Poznata sam kao hodajući delay. 2014. godina me je jedne jesenje većeri odvela u 2004. na Glavom kroz zid. Filmska pankerica, soundtrack za na repeat, a Istanbul kao grad za posetiti u 2015. godini.

Domaća knjiga godine: Ana Rodić govori mojim jezikom. Ana Rodić me u zimskim danima teleportuje pravo na Adu Bojanu. Ana Rodić ima opasnu žvaku. Ana Rodić ima dobru knjigu „Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama..“

Strana knjiga godine: Ne znam kada je Boris Vian napisao tu knjigu. Ja sam je ove godine otkrila i potpuno odlepila. Pljuvat ću po vasim grobovima foreva!

Ličnost godine: Minja Bogavac, mlada dramaturškinja koja putuje iz Beograda u Vranje, iz Vranja u Novi Sad, iz Novog Sada u Berlin, iz Berlina u Nju Delhi. U tim gradovima piše predstave o baletskim umetnicama iz Srbije, o azilantima, priča o tome šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas. Njena predstava Muškarcine je najigranija predstava u Bitefu vec dve godine. Ona je entuzijazam sa dve ruke i dve noge. Svi znamo kakvo je stanje u kulturi. Minja je radnica u kulturi broj jedan.

Ivan Lončarević Retrovizor 2014: Ivan Lončarević Dragan Ilić Retrovizor 2014: Dragan Ilić Ida Prester Retrovizor 2014: Ida Prester Bojan Slačala Retrovizor 2014: Bojan Slačala (Artan Lili) ·