Ivan Lončarević
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. godinu. Danas vam predstavljamo izbor muzičkog novinara i organizatora koncerata Ivana Lončarevića.

Domaći album godine: VVhile More
Tri godine jurenja za snom, traženja zvuka, melodije, stihova, besomučnog sviranja, putovanja i čekanja… I na kraju svega toga je More. Za slušanje nasred ulice sa raširenim rukama i pogledom u sunce.

Strani album godine: Damien Jurado Brothers and Sisters of the Eternal Son
Damien je “luzer” sa akustičnom gitarom, ali i propovednik koji sedi dok peva. Već duže vreme s njim “u paketu” ide i one-man orkestar koji je izmaštao genijalni Richard Swift. Njih dvojica u stanju su da ožive svaki svet ma koliko nemoguć bio.

http://damienjurado.com

Domaći fim godine: Nisam pogledao nijedan (novi) domaći film ove godine. Izvinjavam se.

Strani film godine: The Possibillies Are Endless (dok, 2014)  r. Edward Lovelace, James Hall
Život nije samo plaćanje računa, validiranje bus plusa, davanje otkaza, podstanarsko snalaženje, razumevanje prijatelja i porodice, kompromis sa partnerom… The Possibilies Are Endless ili devedeset minuta posle kojih život i ljubav razumem kao nikad ranije. Hvala Edvinu Kolinsu i Grejs Maksvel.

Domaća knjiga godine: Slavoljub Stanković Prvaci sveta!
Duhovito, pametno, informativno, prepuno strasti i želje da se pobedi ili preživi.

Strana knjiga godine: Willy Vlautin The Free
Bez obzira da li stvara muziku ili piše, Willy uvek radi istu stvar – priča o malim, “običnim” ljudima i njihovoj bobi za dostojanstvo i sreću. Siromaštvo, usamljenost i ratne traume kao način života ljudi (ne samo) u Americi, ali i na takvim mestima i u takvim stanjima ljubav i iskupljenje čekaju na nas.

Reklamna kampanja godine: (Beo)grad čita „Geopoetika“
Ako ne čitate knjige – onda ništa.

Ličnost godine: Zoran Kesić
Možda je pajac, možda je šoumen, možda je „nešto“, ali Kesa baca kamenje na sistem, a sistem ga plaća da to radi. Neka ga ukinu sutra, ali hrabrost je reći da si protiv nekoga i nečega dok si na vrhu, a ne kada te Služba skloni.

Dragan Ilić Retrovizor 2014: Dragan Ilić Ida Prester Retrovizor 2014: Ida Prester Bojan Slačala Retrovizor 2014: Bojan Slačala (Artan Lili) Lazar Bodroža Retrovizor 2014: Lazar Bodroža