Lazar Bodroža
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. godinu. Danas vam predstavljamo izbor dizajnera i ilustratora Lazara Bodrože.

Domaći album godine: TI Vidimo se

Ovaj album je neodvojiv od prošlogodišnjeg EP-a Koliko dana i kao takav čini jednu mantričku celinu, koja može da se sluša u krug i u krug.

Strani album godine: Róisín Murphy Mi Senti

Mislim da je ovo album koji sam najviše kvantitativno slušao u drugoj polovini ove godine. Kako godine odmiču sve mi postaju bliže balade i nežne pesme. Sve u svoje vreme!

Domaći film godine:  Travelator, režija: Dušan Milić

Ne mislim da je ovaj nepraveno zapostavljen film najbolji domaći film ove godine, ali je sigurno film koji me je najviše zaintrigirao. Travelator je film na granici eksperimenta i donosi vizuelno ekspresivan postupak koji kombinuje visoku estetizaciju sa „estetikom ružnog“ i dokumentarizmom. Pored nekoliko apsolutno antologijskih montažnih sekvenci i odlične uloge Nikole Rakočevića mislim da je ovaj film veoma značajniji na nivou potencijala i vidika koje može da otvori.

Strani film godine: Bes, režija: David Ayer

Оvaj izvanredan epski film donosi jaku emociju, tradicionalnu likovnost fotografije i vrlo hrabro i sirovo, bez suvišne fetišizacije, pokazuje sve užase rata.

Domaća knjiga godine: Vuk Palibrk Crvenkapa

Maistor svog zanata – Vuk Palibrk stoji iza neobično sveže grafičke novele Crvenkapa. Sav užas i lepota ove drevne priče Palibrk je ispričao bez reči u dve boje, sa mnogo lakoće i grafičke svedenosti.

Reklamna kampanja godine: Povratak i poslednji dani

Mislim da je medijska aktivnost koja je pratila povratak Vojislava Šešelja u zemlju poprimilo oblik bizarne viralne reklamne kampanje koja promoviše ludilo u svom najčistijem obliku, ali takođe problematizuje politički momenat u kome živimo.

Ličnost godine: Njegoš

Kao i većina svojih sunarodnika živim u prošlosti, tako da bi za ličnost godine istakao Petra Petrovića Njegoša koji je ove godine bio značajan zbog jubileja. Ova godina je dvestota godišnjica od rođenja ovog velikana koji ni Republika Srbija ni Crna Gora nisu adekvatno obeležili pa je ostalo da ga razvlačimo po top listama.

Retrovizor 2014: Lazar Bodroža Slavoljub Stanković Retrovizor 2014: Slavoljub Stanković ·