Nenad Pejović
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. godinu. Danas vam predstavljamo izbor gitariste benda Kanda Kodža i Nebojša, Nenada Pejovića.

Domaći album godine:

On Tour – Folk Rock

Drugi album trojke koja neguje oseæajnost prepoznatu u poslednjih nekoliko sezona kao americana, predstavlja osetan iskorak u odnosu na debi, ali i jedan od vrhunskih dometa ovog stila na našem podneblju. To se možda i moglo očekivati, znajući da je reč o ljudima koji čine pionire ove estetike. Ono što se meðutim ne očekuje od grupe koja deluje na tektonski pometenom terenu i u podjednako pogubljenom svetu koji ga nastanjuje, je pretvaranje sveprisutnog osećanja tuge i apokalipse u deset magičnih pesama skrojenih sa takvom muzičkom lakoćom, ali i životnom težinom na koju se naslanjaju, da se Folk Rock bez okolišanja može staviti uz rame aktuelnim pandanima iz bilo kog kutka planete. Malo je takvog kvaliteta u rezervatu u kome živimo, koliko je malo i slušalaca koji će razumeti makar šarmantnu provokaciju iz naslova, ali verujem dovoljno da naruši idilu sveopšte propasti u kojoj uživa većina.

Strani album godine:

David Crosby – Croz

Iako je sjajna muzička godina za nama iznedrila mnoštvo drugih kandidata za album godine među dva ili tri puta mlađim saplemenicima, David Crosby, možda i najveći sin psihodelične ere, je na svom četvrtom solo albumu, kao i uvek tokom prethodnih pola veka jedne neponovljive karijere – klasa za sebe. Kao jedan od najvitalnijih preživelih autora izniklih iz šezdesetih godina XX veka, decenije čiji uticaj ostaje presudan i u našem vremenu, Croz nudi rafiniran i sofisticiran pristup muzici u kojoj se neosetno i velemajstorski prepliću rok, džez, psihodelija, tako da krajnji rezultat nema nikakve dodirne tačke sa bezličnim šoderom koji siluje zdrav razum i ukus, već otvara vrata drugačijim svetovima. Prolazak Croz ta vrata oplemenjuje.

Strani film godine:

White God

Kažu da se naša epoha zove antropocen – čovekova dominacija nad celokupnim životom naše planete je neupitna. Moguænost da se pas, njegov najbolji prijatelj pobuni protiv paralizovane civilizacije u kojoj smo zatečeni i mi i oni, nameće se kao jedini izlaz iz ćorsokaka, makar to bilo samo na filmu.

Domaća knjiga godine:

Zoran Radović – Morzeov dah

Moderna poezija se ni u razvijenim delovima planete ne može naći na listama najčitanijih i najprodavanijih izdanja, a u ovdašnjoj atmosferi potpuno zagađenog javnog govora, ona ima šansu samo kao investicija za budućnost koje možda neće ni biti, imajući u vidu zverski otpor prema bilo čemu modernom. Ovo je prva samostalna Kizina zbirka i njegov jezik autentičnog rok pesnika, sa svim vrlinama i manama, stoji potpuno odvojeno u odnosu na stalno rastuću ex-yu pop književnost oslonjenu na sentimentalno prežvakavanje kolektivne nostalgije. A to važi i za četvrti album Presinga Neurokrem na kome je nekolicina ovih pesama. Dobro je znati da bar jedna generacija u Srbiji još uvek raste.

Strana knjiga godine:

Greil Marcus – The History of Rock’n’Roll in Ten Songs (Yale University Press)

Reklamna kampanja godine:

Pop Art izložba/Galerija New Moment

Ličnost godine:

Svako ko je sačuvao inteligenciju u glavi i ljubav u srcu, ili obratno.

Simonida Rajčević - retrovizor Retrovizor 2014: Simonida Rajčević Nemanja Kostić Retrovizor 2014: Nemanja Kostić Bojana Vunturišević Retrovizor 2014: Bojana Vunturišević Ivan Lončarević Retrovizor 2014: Ivan Lončarević · ·