Slavoljub Stanković
U VAZDUHU · retrovizor

Kraj je godine, sumiramo utiske i u pomoć smo pozvali razne drage ljude da sa čitaocima City Magazina podele stvari koje su obeležile 2014. Godinu. Čast da otvori ovu seriju pripala je piscu Slavoljubu Stankoviću.

Domaći album godine: STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ
Nema veze što još nije zvanično objavljen album. Oni ga uveliko sviraju. Odlično.

Strani album godine: Leonard Cohen Popular problems
Malo sentimenta. Na momente čak i dosade. Ali ništa me drugo inostrano nije dotaklo ozbiljnije. Nije neka godina.

Domaći fim godine: Aleksa Gajić Rise and Fall of Art
Petominutni animirani film o usponu i padu umetnosti na samom početku njenog nastanka. I tako do dana današnjeg. Zabavno i lepo.

Strani film godine: Iain Forsyth, Jane Pollard 20.000 Days on Earth
“Budim se, pišem, jedem, gledam TV”. Ovo je 20 000-ti dan na Zemlji gospodina Nicka Cave-a. Izuzetan film o jednom autentičnom pogledu na muziku i život.

Domaća knjiga godine: Damir Karakaš Blue Moon
Provokativan roman hrvatskog pisca nazvan po nekada čuvenoj tematskoj večeri u Kulušiću. No, umesto rockabilly-ja trešte taktovi ustaša-križara iz prošlosti. Prošlosti?

Strana knjiga godine: Timur Vermes Opet on
Roman objavljen kod nas sa dve godine zakašnjenja, ali u pravom trenutku. Kako izgleda kada se opet pojavi čovek zbog koga se dogodio najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva… izgleda bizarno isto.

Reklamna kampanja godine: (BEO)GRAD ČITA – Geopoetika
Nije baš etički da kao učesnik izdvajam ovu kampanju. Ali zbog nekoliko naših uglednih institucija i dvadesetak važnih ličnosti koji su iz ljubavi prema knjizi promovisali čitanje, mislim da, s obzirom na vreme u kome živimo, apsolutno zaslužuju ovu titulu.

Ličnost godine: Sale Đorđević

·