Marko Mitanovski
PULS GRADA · moda

Marko Mitanovski je modni dizajner iz Srbije koji radi u Londonu od 2009. godine kada je diplomirao na Visokoj školi za dizajn, tehnologiji i menadžmentu u Beogradu. Svoju prvu kolekciju „Lady Macbeth“ predstavio je na Londonskoj nedelji mode u okviru takmičenja za mlade dizajnere „Ones to watch“, gde je bio pozvan kao jedan od četiri najbolja mlada dizajnera iz celog sveta, odlukom britanskog izdavanja magazina Vogue.

Već sledeće godine na Londonskoj nedelji mode prikazan je njegov kratki film, a nakon toga publika je mogla da ga vidi i na filmskom festivalu „No limits“ u Engleskoj, „Fonlad“ festivalu digitalne umetnosti u Portugalu, kao i „Act Art“ i „Selfridges“ festivalima u Londonu.

Do sada je učestvovao na mnogim svetskim modnim manifestacijama, kao što su Londonska nedelja mode, Beogradska nedelja mode 2008, Međunarodni festival mode u Sloveniji, Zagrebačka nedelja mode, Nedelja mode u Montereju, Lady Gaga „Gogo“ izložba u Parizu, Balenciaga muzeju u Španiji, Festivalu u Maleziji, kao i mnogim drugim modnim dešavanjima širom sveta. Njegove kreacije nosile su velike zvezde svetskog šou-biznisa kao što su Lady Gaga, Skunk Anansie, Sophie Ellis Bextor, Palma Faith, Bishi, Broken Hearts, i mnogi drugi.

Svoju inspiraciju pronalazi u književnosti i pozorištu, pa njegovi radovi predstavljaju mešavinu klasične i moderne kulture i prepoznatljivi su po monumentalnoj formi i geometrijski preciznoj konsktrukciji.

Kolekcija Marka Mitanovskog za proleće/leto 2016. godine inspirisana je amorfnim oblicima iz prirode i prikazuje kontemplaciju bola i straha kao dve najjače emocije kod čoveka. Nadahnuće za dominantno prisutstvo lateksa i kože u njegovoj novoj kolekciji Marko je pronašao u umetnosti ekspresionizma, konkretno u delu Edvard Munka pod nazivom „Vrisak“.

Marko MitanovskiOtvori galeriju

Kolekcija proleće/leto 2016. premijerno je predstavljena na Nedelji mode u Londonu, 22. septembra 2015. godine i rezultat je Markove saradnje sa četiri poznata vajara – Sonjom Gajić, Ivanom Stevanovićem, Mikijem Lakobrijom i Milanom Stošićem koji su doprineli ilustracijama apstraktnih oblika i materijalizovanju emocija kroz sve modele. Unikatan i upadljiv nakit delo je talentovanog juvelira iz kompanije „De Mode“.

Marko Mitanovski imaće prvu samostalnu reviju u četvrtak, 22. oktobra 2015. godine u SKC, sa pocetkom od 20 casova.

Lana Del Rey Style File: Lana Del Rey Najbolji džemperi za jesen Najbolji džemperi za ovu jesen Pet ikona srpskog filma Pet modnih ikona srpskog filma Odelo od jutra do mraka U odelu na poslu i van njega