Bauhaus - maskenbal u školi
KULTURA · art

Državna škola Bauhaus u Vajmaru bila je državna škola za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1919. godine u Vajmaru u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus, dok su predavači bili ugledni umetnici poput Kandinskog i Klea. Škola je nastala kao realizacija ideje da se formira udruženje zanatlija i umetnika, gde bi potonji bili predavači, a ciljevi su podrazumevali zajednička istraživanja i primenu novih materijala, oblika i tehnika u arhitekturi, proizvodnji nameštaja i upotrebnih predmeta.

Programi po kojima je u ono vreme rađeno u Bauhausu bili su izuzetno napredni, a zahvaljujući sačuvanim retkim fotografijama iz vremena dvadesetih godina dvadesetog veka, možemo da vidimo u kom pravcu se svet razvijao, pre nego što je Drugi svetski rat prekinuo ovu futurističku idilu.

Preteča modernog industrijskog dizajna nalazila se upravo ovde, Bauhausovce je krasio internacionalizam, liberalnost i briga za čoveka, a Hitler je zatvorio školu Bauhaus čim je došao na vlast, smatrajući je opasnom i degenerativnom. Zahvaljujući sačuvanim fotografijama u prilici smo da se uverimo koliko je ova škola bila izuzetna, pa čak i jedna tako obična manifestacija, kao što je školski maskenbal. One potvrđuju da se u Bauhausu sa fotografijama i grafikama eksperimentisalo s beskonačnim mogućnostima vezanim za upotrebu foto-aparata, montaže, ekspozicije, dok se u estetskim vrednostima tragalo za savršenim stapanjem oblika i funkcije nekog predmeta.

Bauhaus - Futurizam iz davne prošlostiOtvori galeriju
cover1 Pitanje o umetnosti Slike Milesa Davisa Skoro zaboravljene slike Milesa Davisa cover3 Izložba „Ilija Dimić‟ u galeriji SANU cover1 Izložba fotografija „Godišnja doba‟ Bojana Bema · ·