uma-thurman-quentin-tarantino-cover
KULTURA · film/TV

Od oktobra prošle godine u vestima su gotovo svakodnevno priče o slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja glumica u Holivudu. Sve je počelo sa Harvijem Vajnstinom, ali su ubrzo bili na tapetu i drugi producenti, režiseri i glumci filmske fabrike snova. Ipak, nije svako uznemiravanje seksualne prirode. Pobrojane glumice iz ovog teksta su bile žrtve brutalnog ponašanja poznatih režisera tokom samog snimanja filmova.

Oni su previše ozbiljno shvatili svoju umetnost i zarad nje su žrtvovali dostojanstvo svojih glumica i terali ih da rade stvari na koje one nisu bile spremne. Saznajte u našem tekstu koji slavni režiseri su priznali da su bili previše grubi prema svojim glumicama.

Frensis Ford Kopola

Reditelj Kuma i Apokalipse danas je poznat po svom radu sa glumcima, ali je u jednom slučaju stvarno preterao. Bilo je to na snimanju filma Drakula iz 1992. godine kada je tada još mladu Vinonu Rajder doveo do suza na veoma brutalan način. Naime, u jednoj sceni filma je bilo potrebno da ona zaplače, međutim njoj to nije polazilo za rukom. Kopola je izgubio strpljenje i odlučio da agresivnim ponašanjem izazove suze kod svoje glavne glumice. Usledile su brutalne uvrede na njen račun („Ti ku**o, pogledaj na šta ličiš!“). Vinona je zaplakala, a Kopoli to nije bilo dovoljno pa ju je naterao da ponove scenu još osam puta! Ona je na kraju dobila izvinjenje od slavnog režisera, ali verujemo da mu to nikada nije zaboravila.

Quentin Tarantino

Tarantino je u vestima poslednjih meseci zbog kontroverzi oko dugogodišnjeg zataškavanja seksualnog uzenmiravanja i zlostavljanja glumica od strane producenta njegovih filmova, ali i njegovog velikog prijatelja, Harvija Vajnstina. Iz intervjua Ume Turman za Njujork Tajms, međutim, saznali smo da se i on sam nedolično ponašao prema poznatoj glumici. Na snimanju Kill Bill sage u kojoj je Uma igrala glavnu ulogu, Tarantino je insistirao da u jednoj sceni ona vozi auto umesto kaskaderke, iako je Uma režiseru rekla da je od mehaničara na setu saznala da vozilo nije ispravno. Ona je ipak sela za volan i pratila instrukcije Tarantina, ali je ubrzo izgubila kontrolu nad vozilom i doživela udes. Zaradila je nezgodne povrede vrata i kolena, čije posledica oseća i danas. Petnaest godina je ćutala o ovom incidentu, ali je sada ipak odlučila da progovori.

Bernardo Bertoluči

Kontroverzna Bertolučijeva erotska drama Poslednji tango u Parizu (1972) je ostala zapamćena po brutalnoj sceni u kojoj Pol (Marlon Brando) analno siluje Džini (Marija Šnajder) koristeći buter kao lubrikant. Poslednjih godina je otkriveno da devetnaestogodišnja glumica nije znala će se snimati takva scena budući da se ona nije nalazila u scenariju. Bertoluči je kasnije izjavio da je namerno krio sadržaj scene kako bi dobio autentičnu reakciju iznenađenja od mlade glumice. On je takođe dodao da je osećao krivicu zbog toga, ali da ne žali zbog učinjenog. Marija, sa svoje strane, je izjavila da je snimanje scene bilo ponižavajuće i da su njene suze bile prave.

Sidni Lumet

Sidni Lumet je odgovoran za neke od najboljih filmkih drama svih vremena kao što su 12 gnevnih ljudi, Serpiko, Presuda i Pasje popodne. Bio je poznat kao reditelj koji je umeo da izvuče najbolje iz svojih glumaca, ali u jednom slučaju se ipak kaje zbog svog ponašanja na snimanju. Naime, on je u svojoj knjizi Snimanje filmova otkrio da je u jednom svom filmu sa početka karijere koristio ekstremne metode kako bi od svoje glavne glumice dobio željenu reakciju. Scenario je zahtevao od nje da u jednoj sceni zaplače. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, Lumet je odlučio da promeni pristup. Upozorio je glumicu da šta god da se desi tokom snimanja scene, ona nastavi svoje izvođenje, nakon ćega je na iznenađenje svih prisutnih ustao i lupio joj šamar! Suze su, naravno, potekle, a neimenovana glumica uopšte nije bila ljuta na njega, čak naprotiv. Lumet je ipak osećao krivicu i zakleo se da više nikada neće učiniti nešto slično.

kiss day1-cover 8 primera bizarnog ponašanja ljudi u filmovima i serijama Life Itself Pogledajte trejler za romantičan film godine „Life Itself“ Blades of Glory Top 7: Najbolji filmovi na temu umetničkog klizanja sddefault_cover_honest Iskreni trejler za sve filmove Vesa Andersona · ·