Rijeka u eogradu
PULS GRADA · aktuelno

Od 14. marta do 4. aprila u Beogradu se promoviše projekat „Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture”. U Kulturnom centru Beograda, Kulturnom centru Grad, i klubu Elekrtopionir biće predstavljen zanimljiv program koji čine izložba o riječkoj brodogradnji, dokumentarni filmovi i prateća tribina, koncerti, i degustacija lokalnih istarskih specijaliteta.

Piše: Jelena Jovanović

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je osvojio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Inicijativu da neki grad u Evropi bude u toku godine nosilac ove titule pokrenula je 1985. godine Melina Merkuri, poznata glumica i grčka ministarka kulture, a prva prestonica kulture bila je Atina. Prve dve decenije za ovu titulu birane su metropole s bogatim kulturnim nasleđem, a od 2000. godine i gradovi srednje veličine koji imaju dugoročnu strategiju razvoja kulture. (U našem regionu je prestonica kulture do sada bio samo Maribor, 2012. godine, a 2021. to će biti Novi Sad.) Česta dosadašnja praksa bila je da dva ili više gradova u toku jedne godine budu zvanične kulturne prestonice. Naredne godine Rijeka će titulu poneti rame uz rame sa gradom Galvej u Irskoj. A u oštroj konkurenciji mnogih drugih gradova koji su podneli svoje kandidature šarmantni istarski grad je pobedio ponudivši originalni koncept Luka različitosti koji obuhvata četiri teme tesno vezane za identitet samog grada – luku, vodu, rad, i različitost.

Program predstavljanja riječke kulturne ponude u Beogradu i promovisanje buduće prestonice kulture osmislila je ekipa programskog pravca Kuhinja. Jednomesečno druženje sa riječkim autorima počeće u galeriji Podroom u KCB-u, 14. marta otvaranjem izložbe Nadije Mustafić i Tonija Meštrovića, vizuelnih umetnika srednje generacije. Izložba Minuta šutnje predstavlja sliku radničke Rijeke u doba deindustrijalizacije.

„Predstavljanje projekta Rijeka 2020 Evropska prestonica kulture u Beogradu je deo njihovog redovnog promotivnog programa. Ideja da se jedan od događaja, izložba pod nazivom Minuta šutnje, realizuje u galeriji Podroom, rezultat je dugogodišnje saradnje i razmene programa, pre svega sa riječkom galerijom SIZ i Muzejem moderne umjetnosti iz Rijeke“, kaže u razgovoru za City Magazine Zorana Đaković Minniti iz KCB-a, kustos izložbe Minuta šutnje.

Ona podseća i da je veza između Rijeke i Beograda dugotrajna, i da je to stalna razmena uzbudljive i kvalitetne umetnosti između dva grada i njihovih stanovnika.

„Prethodnih godina samostalne izložbe imali su umetnici Aleksandar Jestrović Jamesdin u galeriji SIZ, i Vladimir Miladinović u Malom salonu MMSU u Rijeci. Potom su u Beogradu bile izložbe iz kolekcije galerije SIZ - samostalna izložba Nemanje Cvijanovića i izložba radova iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti iz Rijeke.“

Izložba Minuta šutnje moći će da se pogleda u galeriji Poodrom do 4. aprila. Ovaj koautorski projekat nastajao je tokom 2012. i 2013. godine na brodogradilištima 3. Maj i Brodosplit, a prilikom njegove realizacije autori su sarađivali i sa radnicima ovih brodogradilišta.

Iza aktuelne ekonomsko-političke teme privatizacije brodogradilišta, ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj stoji društveno marginalizovan, intenzivan rad kojem su izloženi radnici u toku proizvodnje. Rad govori o krhkosti identiteta, egzistencijalnoj i ekonomskoj neizvesnosti, i nelagodnosti nakon trancizijskog perioda, i reflektuje situaciju koja zadire i šire od lokalne problematike“, navedeno je u katalogu izložbe.

Na  izložbi će moći da se vidi i slajd šou Petra Trinajstića, rad nazvan Odnosi brodova i šampanjaca. Trinajstić je jedan od najproduktivnijih fotografa-hroničara Rijeke. On je svoj radni vek proveo u brodogradilištu 3. Maj, usput zabeleživši proizvodnju i porinuće brodova. Primećeno je da fotografije ovog autora sa lakoćom izlaze iz okvira dokumentarnosti i protežu se u sećanja i vizije.

Za 18. mart u 19 časova najavljeno je posebno izdanje Delikatesnog ponedeljka u Kulturnom centru Grad. Boje riječke gastronomije braniće specijaliteti Bakalar na žlicu Kobasice sušene na buri u kiselom kupusu, tipična radnička primorska jela koja će se spremati i degustirati na licu mesta. Domaćin i kuvar biće umetnik Tomislav Brajnović, koji u Rijeci vodi galeriju Studio Golo Brdo, autor poznat po društveno-angažovanim delima koja komentarišu savremeno društvo.

Malo kasnije iste večeri, u 20 časova, publika će u galeriji KC Grad imati priliku da upozna još jednog autora čiji je rad vezan za Rijeku. Trodnevna izložba Ponesi jedno od umjetničkih djela kući predstaviće Prijelazni posjed - rad Ćezara Pjetrustija, konceptualnog umetnika koji živi i radi u Rimu. Posetioci beogradske izložbe moći će da uzmu i ponesu kući jedan rad. Dela su unikatna, numerisana i potpisana, a njihovo posedovanje određeno je ograničenjima koja je postavio umetnik, navedeno je u najavi izložbe.

KC GRAD biće domaćin i segmenta riječkog predstavljanja koji je posvećen dokumentarnom filmu. Reč je o naslovima koji se bave istorijom ovog grada – Tito u Kraljevici Nikole Lorencina, Godine hrđe Andreja Korovljeva, i Bauk Ibre Hasanovića. Nakon prikazivanja filmova održaće se i tribina sa nekim od autora filmova. Govoriće se o važnoj i  gorućoj temi odustajanja od brodogradnje – najvažnije regionalne privredne grane koja je utkana u istoriju svih mediteranskih društava.

Iste večeri, 20. marta u 23 sata, na programu KC Grad je Slušaonica Ri roka u aranžmanu Vanje Kauzlarića. Ri Rock festival je najstarija muzička manifestacija tog tipa u Hrvatskoj. Održava se u Rijeci od 1979. godine, a 2006. je osnovano istoimeno udruženje koje organizuje brojne programe negujući i snažeći urbanu kulturu. Veče se nastavlja DJ programom i žurkom Mile voli disko. Reč je o konceptu koji je nastao 2011. godine u klubu Discordia u Rijeci, a koji čine plejlista underground disko hitova kasnih ’70-ih i ranih ’80-ih godina, kao i serija veselih žurki.

Na samom kraju riječkog predstavljanja u Beogradu održaće se koncert kultne i dugovečne riječke grupe Fit. Nastup 23. marta u Elektropioniru ujedno je i deo Kontakt konferencije. Fit je pop sastav čvrstog zvuka i zaraznih melodija, poznati su po hitovima Mačka, Rijeka, Zvoni telefon, Zaboravit ću sve. Objavili su dva albuma – Uz Rijeku (1988) i Daj mi ruku (1989), i sarađivali sa značajnim imenima ovdašnje pop scene.

Nik Vest 1 Američka fank basistkinja, pevačica i štićenica legendarnog Prinsa, Nik Vest, dolazi u Beograd Konkurs-za-originalnu-slikovnicu, vizual Konkurs Kreativnog centra za originalnu slikovnicu 1 Tridesetočasovni multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru 11. i 12. mart 2019. BeFunky-collage (6) Spring Calling – modna sezona počinje! · · · · ·