720x405-deniro-list-1401
KULTURA · film/TV

Glumačka legenda Robert De Niro je u svojoj dugoj karijeri ostvario pregršt velikih uloga, ali treba biti iskren i reći da je imao i dosta promašaja (posebno poslednjih par decenija). Postoje i one čudne role za koje još nismo sigurni da li vrede ili ne.

Ako je na početku karijere imao njuh za dobre režisere i radio isključivo sa najtalentovanijim ljudima (Francis Ford Coppolla, Martin Scorsese, Brian De Palma), po kasnijim filmovima deluje da je spreman da radi sa praktično bilo kim. Ne znamo da li je u pitanju čisto jurenje para ili umor, ali jedno je sigurno, De Niro više nije onaj stari. Ne tvrdimo da se u takvim filmovima bruka, ali je očigledno da više glumi sebe ili karikaturu svojih starijih filmskih likova nego što se ozbiljno posvećuje ulogama.

Da bi ilustrovali tezu napravili smo za vas listu njegovih dobrih, loših i čudnih uloga:

Dobra uloga: Taxi Driver (1976)

Čuveni režiser Quentin Tarantino je izjavio da je Taxi Driver najbolja studija karaktera na filmu, a veliki razlog zbog koga je to tako je sigurno gluma Roberta De Niroa. Priča o usamljenom taksisti koji preduzima drastične korake u svom životu je posebno relevantna danas, u svetu u kome svaki neshvaćeni lik traži svojih 5 minuta slave čineći nemoralne stvari: od relativno benignog egzibicionizma, pa do masovnih ubistava.

Loša uloga: Showtime (2002)

Sa Meet The Parents De Niro je ostvario uspešan korak ka ulogama u komedijama, ali avaj, one koje su sledile nisu bile ni upola dobre. Ova tzv. buddy cop komedija sa Eddiem Murphyem ga očigledno nije posebno inspirisala.

Čudna uloga: Cape Fear (1991)

Uloga bivšeg robijaša Maxa Cadya u trileru Cape Fear definitvno nije promašaj, ali u nekim trenucima ne znamo da li da se plašimo ovog ubice koji maltretira porodicu svog advokata ili smejemo njegovom prenaglašenom južnjačkom naglasku i manirima.

Dobra uloga: The Deer Hunter (1978)

Nezaboravna scena ruskog ruleta u vijetnamskom zarobljeništvu će zauvek ostati urezana u sećanju filmskih fanova pre svega zahvaljujući maestralnoj glumi Roberta De Nira.

Loša uloga: The Family (2013)

Čovek bi pomislio da je uloga mafijaša koji je svedočio protiv svojih bivših kolega i sada je prinuđen da se sa porodicom krije u Francuskoj u krimi komediji The Family, ko stvorena za De Nira. Međutim, u praksi su rezultati bili skroz razočaravajući. 

Čudna uloga: Brazil (1985)

U remek delu režisera Terryja GilliamaDe Niro glumi bivšeg majstora za klima uređaji koji se zbog prevelike papirologije na poslu, priključio pokretu otpora protiv birokratskog sistema. Treba li još nešto dodati tu?

Dobra uloga: The Godfather Part II (1974)

Za ulogu mafijaša Vitoa Corleonea u mladosti u drugom delu iz The Godfather sage, Robert De Niro je nagrađen Oskarom za najbolju sporednu ulogu. S obzirom na činjenicu da je uloga Vita proslavila Marlona Brandoa, zadatak mu nije bio ni malo lak.

Loša uloga: What Just Happened (2008)

Ova istinita priča o životu holivudskog producenta Arta Linsona ne funkcioniše na više nivoa. De Nirova rola je samo vrh ledenog brega.

Čudna uloga: Awakenings (1990)

Igranje duševnog bolesnika koji pati od čestih napada je težak glumački zalogaj čak i za De Nira. Najbolje što možemo da kažemo o ovoj ulozi je da je bio dovoljno dobar.

Daniel Craig Novi Bond uskoro i u bioskopu Cineplexx Scream Queens Prikaz serije: „Kraljice vriska“ Pored mene Filmska recenzija: „Pored mene“ Film "Ejmi" otvara Slobodnu Zonu Film „Ejmi“ svečano otvara 11. Slobodnu Zonu