Horkestar
KULTURA · muzika

Horkestar, autentični beogradski hor i orkestar, obeležava ove jeseni 15. rođendan. Celovečernji koncert ispred UK Parobrod održaće se 26. septembra u 19 časova, a na repertoaru će biti mnoge kompozicije – od onih koje su pisali članovi hora do pesama nastalih na stihove raznih pesnika i filozofa.

Marija Jocić, sadašnja dirigentkinja Horkestra, u razgovoru za City Magazine, podseća da je sve počelo 2000. godine, na inicijativu umetničke grupe Škart. Njima je, naime, bio potreban hor koji će učestvovati u realizaciji jedne akcije u Centru za kulturnu dekontaminaciju i otpevati pesmu  Svete krave Arsena Dedića. Radio B 92 je pozvao svoje slušaoce na audiciju za hor, ali audicija nije održana –hor je formiran od svih pristiglih i zainteresovanih, bez provere sluha. Novoformiran hor je nazvan Horkeškart i nastavio je sa radom i nakon umetničke akcije.  Kada je 2006. godine grupa Škart napustila hor prepustivši ga samoorganizaciji, hor je promenio naziv u Horkestar.

U svojim počecima Horkestar je izvodio revolucionarne i radničke pesme, a zatim i  pesme komponovane na stihove značajnih srpskih pesnika (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Duško Radović), obrade hitova nju vejv bendova (Šarlo Akrobata, Paraf), kao i autorske pesme članova hora. Tekstovi su bili lirski, refleksivni, satirični, parodični, angažovani, apsurdni, duhoviti, opominjući…Na zvaničnom sajtu (www.horkestar.org) mogu se videti tekstovi svih dosadašnjih pesama. Horkestra.

Pored  zanimljivih ideja, odlike hora su i istrajnost  i entuzijazam, kao i održavanje koncerata na različitim mestima, tamo gde se nastup hora ne očekuje. U prvih šest godina postojanja  Horkestar je održao oko 60 koncerata – u seoskim osnovnim školama, izbegličkim kampovima, domovima za nezbrinutu decu, u parkovima i na pijacama, u Muzeju savremene umetnosti, na festivalu Ring Ring. Tokom poslednje decenije skretali su pažnju na mnoge probleme u društvu, a 2011. inicirali su i pokretanje Festivala samoorganizovanih horova “ Svi u glas”.

“Repertoar se tokom godina stalno menjao, dopunjavao. Zadržavalo se nešto iz prethodnih postavki hora, pristizale su nove melodije i tekstovi koji su osvežavali repertoar. Puno je onih koji su pisali tekstove ili muziku za naš hor.” – kaže Marija Jocić. I dodaje da je fundus pesama uvek tu, a da hor, u zavisnosti od situacije i prilike, osmišljava repertoar.

“Tako imamo standarni koncertni repertoar, za decu, za prirodu, za radnike, neradnike, ljubavne, pesnike… ima tu svašta ponešto. A novih kompozicija nikada dosta. Učenje nas posebno raduje. “

Horkestar je amaterska skupina muzičara, a prvobitni princip da svako može postati njegov član, bez audicije, zadržan je do danas. Od osnivanja je kroz hor prošlo preko 500 ljudi.

“ Svaka postavka je ostavila trag, i svako je nekim delom učestvovao i doprineo razvoju identiteta hora. Trenutno Horkestar broji oko četrdeset članova, a iz stare postave ih je par. Može se reći da je u poslednje dve-tri godine bazični sastav prilično isti, stabilan i složan. Mislim da se to oseća i na nastupima.”

Na čelu Horkestra su se smenjivali različiti dirigenti – tokom prvih godina hor je sarađivao sa profesionalnim dirigentima, kasnije su dirigenti bili sami članovi hora. Marija Jocić je dirigentkinja Horkestra od 2012. godine.

“Došla sam da pevam, u tom trenutku nisu imali dirigenta, i ja sa određenim muzičkim znanjem sam im se učinila kao dobar pretendent na to mesto. Tako da sam odmah počela da učim ceo repertoar u svim glasovima, što je bio proces u kome su mi pomagali stariji članovi hora. I tek kada sam sve naučila, ovladala materijom, postalo je zabavno biti dirigent i vladarka, kako me drugari iz hora interno zovu..’’

Obeležavanje 15 godina postojanja Horkestra nastaviće se i nakon ovonedeljnog koncerta ispred UK Parobrod. U planu je spremanje izložbe na kojoj će biti predstavljena izložba posvećena autentičnom beogradskom horu i njegovom razvojnom putu, a u planu je i veliki koncert u Domu Omladine.

Nick Cave Nick Cave And The Bad Seeds: Od najgoreg do najboljeg albuma keith richards Keith Richards: 5 ludih priča iz života legende rokenrola Najbolji pevači Rolling Stones Magazine 10 najboljih pevača svih vremena po izboru urednika magazina Rolling Stone cover4 Legende hevi metala Machine Head u Domu omladine ·