pjimage - 2019-06-26T184824.432
U VAZDUHU · urban flash

Prema podacima Nacionalne fondacije za spavanje, odrasle osobe moraju imati najmanje 7 do 9 sati kvalitetnog sna svake noći. Međutim, postoji mali problem za koji je nemoguće pronaći rešenje. Novorođenčad ne pridaju značaj tim pravilima pa roditeljima ne dozvoljavaju da spavaju, a taj period nespavanja može da traje mnogo duže nego što se očekuje.

Nedovoljno sna može biti iscrpljujuće i emocionalno i fizički. Zato je bolje znati barem neke od poteškoća na početku, da bi se koliko toliko lakše prošlo kroz čarobno putovanje roditeljstva.

Podrazumeva se da su svi novi roditelji svesni da će morati da zaborave celonoćno spavanje kada dođe beba. Međutim, ponekad veruju da to neće dugo trajati i da će više spavati kada njihovo dete postane samo malo starije. Ali šta ako vam kažemo da ćete spavati manje i lošije čak 6 godina nakon rođenja deteta?

Da bi to saznali, istraživači su prikupili podatke o spavanju za 4.659 roditelja od 2008. do 2015. godine. Mame i tate ocenjivali su svoje zadovoljstvo spavanja na skali od 0 do 10, kao i stalno prijavljivali trajanje sna.

Rezultati pokazuju da majke u prva 3 meseca rođenja deteta spavaju u proseku jedan sat manje nego pre. Možda iznenađujuće, očevi imaju tendenciju da spavaju više od svojih supruga, ali takođe gube oko 15 minuta noćnog odmora. 6 godina nakon rođenja deteta, majke spavaju 20 minuta manje, a očevi još uvek ne dobijaju svojih 15 minuta nazad. Oba roditelja takođe potvrđuju smanjenje kvalitet sna.

Dr Sakari Lemola, autor studije, istakao je da nisu očekivali da će otkriti da se san ne oporavlja ni 6 godina nakon porođaja. Ali on je objasnio da svako doba može imati svoja pitanja. Deca verovatno prestaju da plaču noću posle nekog vremena, ali onda mogu imati noćne more, biti bolesna ili se samo probuditi ranije od svojih roditelja.

U toku istraživanja uočeno je neobično zapažanje. Roditelji ne gube više sna ako odluče da imaju više dece. Spavanje majki koje su rodile drugo dete, oporavlja se na nivo koji su imali pre nove trudnoće. To se dešava zato što su njegov kvalitet i trajanje već lošiji zbog uticaja prvog deteta.

Ova informacija je veoma važna jer nedostatak sna može dovesti do mnogo različitih kritičnih pitanja. Na primer, to je povezano sa problemima koncentracije, saobraćajnih nezgoda, dobijanja kilograma i raznim zdravstvenim problemima.

Znate li vi neke druge strategije koje bi mogle da pomognu novim roditeljima da prođu kroz ovaj divan, ali ipak naporan deo svog života?

8299fff2c46ecdb74a6da28d728658a3 Da li znate čime se zaista bave seksolozi? 5d146eadb8fb9-1-5d131aadeb989__700_cover Ovaj umetnik uživa da prestravljuje ljude svojim realističnim lutkama photo-1521220440919-a8f1ca41b2aa Kada je pravo vreme da kažete „volim te”? kreativna-resenja Kreativna rešenja malih i velikih problema sa kojima se svakodnevno suočavamo · · · · ·