rocamadour-26_cover
PULS GRADA · destinacija

Još od srednjeg veka selo Rokamadur u regionu Oksitanija na jugozapadu Francuske privlači posetioce iz celog sveta, pre svega zbog svojih istorijskih spomenika i svetilišta Blažene device Marije. Osim toga, jedan od glavnih razloga popularnosti ovog malog sela je i njegov neverovatan položaj.

Naime, Rokamadur se prostire na strmim stenama kanjona reke Alzu, a neke od građevina u njemu se nalaze na visine od čak 120 metara ove litice.

Od donjeg grada do crkava na samom vrhu, vode nepregledni redovi stepenica i uske ulice. Glavna crkva se zove Notr Dam (sagrađena 1479.) i u njoj se nalazi drvena statua Crne Bogorodice, za koju se veruje da ju je isklesao Sveti Amator (poreznik Zakej iz Jerihona po biblijskom predanju). Na vrhu litice je u srednjem veku sagrađen zamak sa ciljem da štiti sve svetinje Rokamadura.

Pogledajte u našoj galeriji kako izgleda ovo neverovatno selo iz različitih perspektiva, a ako vas kojim slučajem put nanese do jugozapada Francuske, obavezno ga posetite.

Rokamadur: Vertikalno selo u FrancuskojOtvori galeriju

Durmitor i planinarenje Uvek je pravo vreme za „mountain break“ Danilov most Danilov most Panorama sa prevoja Paštrovska gora Paštrovska gora – novootkriveni planinarski raj Bečka filharmonija Bečka filharmonija slavi 175 godina postojanja · ·