Roksanda Ilinčić
PULS GRADA · moda

London je evropska prestonica zabave, koja može da se pohvali izuzetno aktivnom muzičkom scenom i bogatom filmskom produkcijom, ali i u domenu mode ovaj grad ne zaostaje za konkurentima: Njujorkom i Parizom. Među najvažnijim imenima britanske modne scene značajno mesto zauzima i Beograđanka Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose zvezde crvenih tepiha i najprepoznatljivije žene na svetu, kao što su prva dama Amerike Mišel Obama i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton

Na ovogodišnjoj Londonskoj nedelji mode, koja sa sličnim smotrama u Njujorku, Parizu i Milanu čini „Veliku četvorku“ najprestižnijih modnih događaja na svetu, prikazane su kolekcije 82 dizajnera među kojima su i zvezde poput Vivijan Vestvud, Toma Forda i Kristofera Bejlija, ispred modne kuće Burberry Prorsum, kao i predvodnici avangardnijeg pristupa (Simone Rocha, Mary Katranzou ili Erdem). Već osam godina svoje kolekcije prikazuje na ovoj prestižnoj manifestaciji i kreatorka Roksanda Ilinčić. S obzirom na to da u Londonu živi samo 15 godina, njen uspeh na modnoj sceni izaziva divljenje.

Početak

Rođena u Beogradu 1975, Roksanda je sanjala da bude balerina, ali je zbog visine morala da odustane od bavljenja igrom. Kao i mnoge devojčice volela je da isprobava mamine haljine i igra se s materijalima koji su preostali nakon posete krojačici. I danas navodi majku, koja je i u doba socijalizma uspevala da nabavi komade čuvenog Yves Saint Laurenta, kao svoj najveći uticaj. Devedesetih, paralelno je započela studije arhitekture i kostimografije, da bi na kraju diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Ratovi i raspad zemlje doneli su nemaštinu, što je nateralo mladu dizajnerku da razmišlja o odlasku van Srbije, kako bi mogla da se bavi svojim poslom. Pošto su joj u to vreme magazini Face i i-D predstavljali Bibliju stila, izbor je pao na London i prestižnu školu Central Saint Martins. Već na trećoj godini studija, Roksanda je konkurisala za postdiplomske i nakon diplomiranja u Beogradu, odlazi u klasu čuvene profesorke Luiz Vilson, među čijim učenicima se nalazi krem britanske modne scene (Aleksandar Mekvin, Džonatan Saunders, Kristofer Kejn, Marios Švabab, Piter Jensen, Ričard Nikol, Kristofer Šenon i Sofia Kokosalaki).

Uvek samo svoja

Za razliku od kolega, koji prve profesionalne korake prave u čuvenim modnim kućama, Roksanda je isključivo radila za svoju etiketu. Posle završenog master programa, prikazivala je kolekcije u okviru Fashion East selekcije, a 2005. godine prvi put se pojavila u zvaničnom programu Londonske nedelje mode. Godinu dana kasnije, u intimnoj atmosferi salona prikazala je svoju prvu kolekciju koju je činilo 13 haljina.

Koliko se mogu prepoznati tragovi Balenciage i Saint Laurenta, Roksandini modeli pokazuju i snažan uticaj modernističke arhitekture Le Kurbizjea i Oskara Nimejera – nežne siluete često sadrže predimenzioniran detalj kao što su mašne ili ukrasi na ramenima, rukavi imaju formu balona, karneri na haljinama su čvrsto struktuirani.

Što se tiče jarkih boja i zanimljivih šara koje koristi u svojim kreacijama, Roksanda je inspiraciju našla u radovima američkog apstraktnog slikara Elzvorta Kelija i francuske vajarke Niki de Saint Phalle. Duh romantične mistike se može pripisati muzici Kejt Buš i starim narodnim pričama njene domovine. Komadi u kolekciji napravljeni su od prirodnih materijala, najčešće svile.

Navikli smo da London na svetskoj modnoj mapi predstavljaju buntovnici, kao što su Aleksandar Mekvin, Džon Galijano ili Vivijan Vestvud, ljudi koji ruše pravila i u visoku modu unose duh užurbanog grada i njegovih živopisnih stanovnika. Roksandin sofisticirani stil ne provocira, već predstavlja savremenu interpretaciju klasične elegancije – njene haljine su napravljene za modernu ženu koja pravo sa posla žuri na koktel-zabavu. One nisu napadno sexy, već ženstveno classy.

Modne saradnje Najbolje modne saradnje u 2014. godini Najbolje obučeni muškarci Najbolje obučeni muškarci u 2014. godini Julia Roberts Julia Roberts – novo lice modne kuće Givenchy Air Max 1 Sneakerboot: Vodootporne Nike patike idealne za hladno vreme Air Max 1 Sneakerboot: Vodootporne Nike patike idealne za hladno vreme