coversrbijada
KULTURA · knjige

Roman „Srbijada“ je poslednja knjiga književnika Mladena St. Đuričića (1889-1987), predstavljena kao romansirana i istovremeno dokumentarna ispovest ratnog dopisnika srpske vojske sa Solunskog fronta.

Sa očiglednom obavezom da dokumentuje dešavanja kojih je bio svedok i učesnik kao i da istovremeno iskreno i kritički prenese svoje lično iskustvo kao pojedinca, autor je gradio delo više od sedam decenija ostajući mu potpuno posvećen i u dubokoj starosti. Preminuo je u 99. godini života, sa stranom ove knjige u pisaćoj mašini.

Iako je bio izuzetno plodan pisac (preko 70 objavljenih dela), knjigu pod ovim imenom, nije hteo niko da štampa u staroj Jugoslaviji. Decenijama su rukopisi tavorili u podrumu, i zaista su spašeni od bacanja u poslednjem trenutku. Potpuno su poštovani izričiti zahtevi pisca u pogledu pisma, formata i sadržaja, tako da u knjizi ništa nije menjano. Priča je potresna, a istovremeno i duhovita, sa istorijskim likovima prikazanim sa svim svojim vrlinama i manama. Ovo je ratni dnevnik a u isto vreme i svedočanstvo o jednom teškom, ratnom vremenu. Detalje o samoj knjizi možete pogledati i na sajtu.

coverkm Korto Malteze je uplovio u našu luku! image002 „Gospodin mangup“ – Prva umetnička biografija o Draganu Nikoliću lit Velike platonske ljubavi u književnosti lunanaslovna „Ogledala Lune“ – Knjiga posvećena novosadskom bendu · · ·