Tucanje kamena
KULTURA · knjige

Klemens Majer je našoj čitalačkoj publici poznat po zbirci priča „Noć. Svetla“, koja je 2008. godine odlikovana nagradom Sajma knjiga u Lajpcigu. Romanom „Tucanje kamena“ Klemens Majer se vraća na poetsko „mesto zločina“. Roman se može svrstati u korpus „post DDR“ književnosti koja se bavi društvenim, političkim i ekonomskim posledicama raspada DDR-a. Poput romana „Uliks“ Džejmsa Džojsa, „Menhetn transfer“, Džona Dos Pasosa ili „Berlin Aleksanderplac“ Alfreda Deblina .

Tucanje kamena Klemensa Majera nastavlja tradiciju „romana o gradovima“ u kojem pratimo surovo i nemilosrdno pretvaranje grada u tržište i u kojem su svi i sve na prodaju. Padom Berlinskog zida dolazi do gubitka „gravitacije“, te u narativnom postupku i nemamo glavnog junaka, već mnoštvo glasova koje Klemens Majer suptilno i stilski suvereno komponuje u munjevitoj promeni perspektiva i vremenskih koordinata. Glasovi preduzetnika, investitora, prostitutki, podvodača, džokeja, huligana, te švercera dijamanata, nemačkih i japanskih bandi sudaraju se sa glasovima inspektora, pravosudnih organa i političara.„Tucanje kamena“ Klemensa Majera može se čitati i kao društveni roman na smeni političkih sistema.

Roman je odlikovan književnom nagradom grada Bremena, 2014. Iste godine našao se u najužem izboru za Nemačku književnu nagradu. Roman Tucanje kamena nominovan je i za međunarodnu nagradu Men Buker, 2017. Prevod Bojane Denić našao se u najužem izboru za nagradu „Miloš N. Đurić“, 2017.

Kristian Novak Kristian Novak u Beogradu Kompletna knjiga o šahu_cover Kreativni centar: Savladavanje dragocenih životnih lekcija Moja genijalna prijateljica HBO serija Pogledajte prve fotografije serije snimljene prema knjizi „Moja genijalna prijateljica“ books-stairs-reading-cover Upoznaj moju zemlju: Književne preporuke 10 ambasadora · ·