Rudolf i kapkejkovi
PULS GRADA · kulinarka

Nema boljeg savetnika za spremanje slatkiša od holandskog kulinarskog majstora Rudolfa van Vena. Zahvaljujući TV emisiji „Rudolph’s Bakery“ svet je upoznao velikog doktora za poslastice, a zahvaljujući Mascom-u i njihovom izdanju knjige „Rudolfovi kapkejkovi“ i vama bi za rukom moglo da pođe da za sledeću proslavu ili kada vam se prohte napravite poslastice na koje ćete biti ponosni.

Na nekoliko uobičajenih pitanja koja se javljaju kod onih koji su već pokušali da naprave savršene kapkejkove, veliki majstor Rudolf, sa zadovoljstvom odgovara:

Pitanje: Zašto su se kapkejkovi nakrivili? Kapkejkovi su krivi i sa jedne strane smesa je „izletela” ili iscurela.

Odgovor: Temperatura u rerni je bila previsoka. Zato su se kapkejkovi sa spoljne strane prebrzo ispekli dok su unutra ostali živi. Prašak za pecivo više nema efekta, a pritisak u kapkejku raste. Zato se smesa pomera u stranu da napravi mesta za narastajuću masu.

Rešenje: Po mogućstvu pecite kapkejkove u „tihoj” rerni. Dakle, uključite opciju za ravnomerno pečenje „odozgo i odozdo“. U rernama sa ventilatorom temperatura je u proseku 15 do 20 procenata viša nego u tihim rernama.

Pitanje: Zašto kapkejkovi nisu lepo narasli?

Odgovor: Ništa ne traje večno pa tako ni prašak za pecivo. Proverite da li mu je istekao rok. Osim toga, mana praška za pecivo je što se brzo zgrušnjava i zato se ne pomeša dobro sa smesom. Posledica je neravnomeran učinak.

Rešenje: Prosejte prašak za pecivo sa brašnom. To će sprečiti zgrušnjavanje. Nakon toga prvo ih pomešajte sa ostalim suvim sastojcima. Na taj način će se prašak za pecivo optimalno rasporediti.

Pitanje: Zašto su se stvorile gromuljice u topingu od krem sira? Toping od krem sira se zgrušnjava i stvaraju se gromuljice tokom mućenja u samostojećem mikseru.

Odgovor: Krem sir sadrži više tečnosti (vode) od putera. Ako puter ne može da upije tečnost toping će se zgrušnjavati. Ako je krem sir hladniji od putera takođe postoji velika verovatnoća da će se pojaviti gromuljice.

Rešenje: Odaberite masniji krem sir i izbegavajte krem sir iz plastične ambalaže. Krem sir prvo dobro umutite pre nego što ga sjedinite sa puterom. Nemojte da mutite duže nego što je neophodno. I krem sir i puter prethodno treba da odstoje na sobnoj temperaturi.

A sada za one koji su voljni da probaju nešto divno i posebno, evo recepta za kapkejk od vanile:

Potrebne namirnice za 12 kapkejkova

200 gr brašna
7 gr praška za pecivo
220 gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
180 ml mleka
60 ml suncokretovog ulja
semenke iz 1 štapića vanile ili
1 kašika prirodnog ekstrakta vanile

Zagrejte rernu na 180 °C. Prosejte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer i so, pa promešajte mutilicom. U drugoj posudi umutite jaje, mleko, ulje i vanilu. Spojite sve u jednoj posudi i mutite sastojke koristeći manju brzinu dok ne dobijete ujednačenu smesu. Mutite posle još 10 sekundi koristeći najbržu opciju na mikseru. Smesom popunite tri četvrtine svakog kalupa u plehu. Pecite kapkejkove oko 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
Ovakve kapkejkove možete da poslužite tople ili hladne. Kada se ohlade, kapkejkove možete da ukrasite šlag kremom, a na vrh stavite malinu.

I ostale zanimljive i ukusne recepte Rudolfa van Vena možete pronaći u njegovom kuvaru namenjenom pre svega onima koji veruju u magiju kapkejka. Kuvar je dostupan putem sajta.


Idealna užina: Domaća bonžita od crne čokolade Idealna užina: Domaća bonžita sa crnom čokoladom recept Brownie cheesecake će vas oduševiti Lorejn Paskal Lorejn Paskal sprema za vas jaja benedikt sa Holandez sosom entoni Recept za kraljevski slatkiš: crème brûlée · · ·