Autor Marko Popović
U VAZDUHU · grad

Kafe-klub “Ruina” prava je porodična manufaktura. Naime, osnivači su Marina i Nenad Krnić, a njima su se pridružili sin Ivan i ćerka Jovana, koja polako preuzima inicijativu budući da je upisala produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Pored kafe-kluba, glavna aktivnost je organizovanje nastupa raznih muzičara.

U dvorištu je sve izgledalo apokaliptično pre nego što je porodica Krnić rešila da sredi plac. S obzirom da je dvorište bilo prilično zatrpano i haotično, ovakav duhovit naziv kafe-kluba Ruina jednostavno se sam nametnuo. Enterijer je prilagođen za potrebe nastupa džez, bluz i rok bendova, tako da slike i ploče na zidovima prate taj koncept.

Ponuda pića je standardna – tu su razne vrste kafa, čajeva, limunada i ceđenih sokova. Najtraženiji je sok od zove, koga ima samo do kraja avgusta, kao i popularni sok od đumbira. Kokteli su aktuelni tokom letnje sezone, dok se zimi pije kuvano vino. U ponudi je i desetak vrsta piva, a vino kuće je portugalsko belo, roze i crveno.

U Ruini dominira lagani džez, rok, r’n’b’, bluz i latino ritam. Kada su svirke u pitanju, svake srede od oktobra do aprila nastupaju džez muzičarai, i to od mladih i neafirmisanih, pa do starijih, poznatih i iskusnih izvođača. Svira se džez u svim svojim oblicima i formama – od poznatih standarda sviranih na tradicionalan način, do fanka i esid džeza koji, naravno, forsiraju mlađi muzičari. Uz to se mogu čuti i bendovi koji sviraju džipsi-džez ili salsu. Vikendom se organizuju nastupi bluz i rok bendova. Posebno osveženje svakako jesu operski pevači i pevačice, koji su u više navrata izvodili najpopularnije operske arije, kao i kabare Putuj Evropo glumca Gorana Sultanovića. Za andaluzijsku tradicionalnu flamenko muziku zadužen je gitarista Brankito. Sezona svirki započela je nastupom bluz benda Zona B, tako da budite u toku sa daljim programom koji nam sledi.

U Ruini možete još uživati u gledanju dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, a ponekad i filmova neafirmisanih domaćih autora. Filmsko veče rezervisano je za ponedeljak, u periodu novembar-april. Filmovi koji se prikazuju uglavnom se bave muzičkom tematikom, kao na primer kinematografska ostvarenja o bendu The Doors, pevačicama Amy Winehouse, Nini Simone…

Narednog proleća u Ruini nas očekuje i prava mala bašta. Ove godine tu je bilo nekoliko voćki, paradajz i krastavci, ali naredne godine to bi moglo postati povrtlarsko dobro. Ipak, kao i do sada, ostaće dominantno cveće i ukrasne biljke.

Svako će za sebe lako naći razlog za dolazak u Ruinu. To može biti gledanje filma koji nećete imati prilike da vidite u bioskopu, slušanje dobre muzike, tiho i nenametljivo dok sedite u bašti, ili glasno i autentično kada su žive svirke. Možete i da se aktivirate učestvovanjem u pab-kvizu, ili pomno gledate važni sportski događaj. Slobodni ste da usput pogledate izložbu fotografija, i pitate za savet vezan za gajenje i negu cveća i drugih biljaka. Pozvani ste da u Ruini uživate uz svoje najdraže i najbliže, drage prijatelje, decu, kućne ljubimce, ali i da lep dan provedete sami opuštajući se u bašti, lepoti i miru.

Aleksa Vuković Otvorena je prva SUPERDRY prodavnica u Beogradu iStyle Terazije Nova iStyle Apple Premium Reseller prodavnica u srcu Beograda Leila Records LEILA RECORDS: Nova sezona DJ nastupa DSC04173coverleila Prodavnica ploča i bar Leila Records: Jedinstven zvuk vinila · · · · · · · · · · · ·