Running in Belgrade
PULS GRADA · sport&rekreacija

Pre tačno četiri godine, te nekako davne 2012. godine u Beogradu postojao je jedan rekreativni trkački klub na sajtu trcanje.rs. Spontano je okupio dvadesetak trkačkih entuzijasta koji su se zajedno pripremali za Beogradski maraton. Milena Berić osnivač A.K. RUNNING se početkom 2012. vratila iz Nemačke, i slučajno se našla u ovoj grupi ljudi. Po dolasku ljude koje je tamo upoznala doživela je izuzetno blisko, jer je sa njima delila istu energiju koja joj je delovala vanzemaljski u sumornoj stvarnosti.

Vedra i nasmejana lica trkača probudila su u njoj sećanje na detinjstvo provedeno na oronuloj atletskoj stazi stadiona JNA, uz trenera Franju Mihalića. Miha je uoči Beogradskog maratona 1995. godine, rekao: ”Svako je sposoban da trči dugo i polako, ali samo retki mogu da trče dugo i brzo”. Ova rečenica je kasnije obeležila njen život u velikoj meri i stalno ju je podsećala na neraskidivu podudarnost trčanja i života.

Sedamnest godina kasnije, 2012. godine nakon istrčanog Beogradskom maratona neplanski i s ogromnom energijom, ljubavlju i vizijom, svoje vreme je posvetila tadašnjoj orgnizaciji trcanje.rs. Ovaj sajt je u to vreme predstavljao prvi sajt o trčanju u Srbiji kao i prvi trkački klub za rekreativce. Pomagala je u razvijanju programa i aktivnosti kluba, pre svega u promociji rekreativnog trčanja, aktivno angažujući ljude oko sebe, motivišući ih, izazivajući na promenu. Znala je i sama tada da će vizije koje je svakodnevno gradila, delila i živela ostvariti jedino kroz novu organizaciju sa kojom će disati iz dana u dan. Nekoliko nedelja kasnije to je postao RUNNING.

Sport treba da bude raspoloživ, dostupan i pristupačan svima, a posebno deci. Sport nije privilegija profesionalnih sportista. Bavljenje rekreativnim sportom znači zdravlje duha i tela, mentalno zdravlje, sreću i radost. Kao takvog ga treba razvijati od detinjstva. Kao omiljenu dnevnu obavezu i stil života. Vodeći se ovim 2013. godine pokrenut je besplatan program trčanja za decu Kids School of RUNNING.

Ispred Pionirskog grada nastao je danas poznati 10RUNNING program. Za samo nedelju dana krenula je realizacija prvog 10RUNNINGinBelgrade programa kao i aktivno prikupljanje sredstava za humanitarnu organizaciju BELHospice, koja se bavi palijativnim zbrinjavanjem pacijenata termalno obolelih od raka. Humanitaran rad je od tada postala njihova obaveza i omiljena tradicija koju poštujemo svake godine.

Sa ciljem promovisanja rekreativnog sporta na moderan i zabavan način RUNNING je od 2012. jedan od koorganizatora trke s preprekama Košutnjak Challenge Race, a od 2014. godine organizator trke s bojama color RUNNING. Uz mnogo muke, odricanja, posvećenosti, timskog rada, a pre svega profesionalizma, vere i ljubavi, obe trke su izrasle u najzabavnije i najpopularnije tematske trke u Srbiji ali i čitavom regionu. Na obe trke svake godine učestvuje preko 700 velikih i malih trkača.

Danas RUNNING slavi svoj četvrti rođendan. Posle RUNNING-a u Beogradu su se rodili brojni road running klubovi: Belgrade Running Club, Running Tribe, Belgrade Running Crew, Belgrade Urban Running Team i drugi. Aktivnih rekreativnih trkača danas u Srbiji ima preko 5000.


landscape-1479809658-messi-footballer Mančester junajted i adidas će ponuditi ogromnu sumu novca da dovedu Mesija? Sport16_Basketball Needs Creators (5) Košarkaš Džejms Harden u novom SPORT16 filmu Fudbaleri Fudbaleri kojima bi prijalo da promene klub 14555668_10157633797570593_102944056_n „Harmony yoga“ vikend u Sloveniji ·