in-1993-there-was-conflict-between-yeltsin-and-the-parliament-which-ultimately-resulted-in-the-use-of-force-in-october-yeltsin-ordered-troops-to-seize-parliament-from-opponents-in-the-photo-below-a-r
fotografija

Nakon Drugog svetskog rata, svet je bio duboko ideološki podeljen između socijalizma na istoku i kapitalizma na zapadu. Nosioci ovih ideja bile su dve super sile tog doba, Sjedinjenje Američke Države i Sovjetski Savez.

Iako su u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani u borbi protiv nacizma i fašizma, već pri kraju ratu mogle su da se pretpostave nepremostive razlike koje su kasnije dovele do krajnje zaoštrenih odnosa između velikih sila. Stvaranje vojnih saveza NATO i Varšavski pakt doprinele su početku Hladnog rata, sukoba koji je svakog momenta pretio da eskalira u nuklearni rat. Ovaj period su obeležile trka u naouržanju, osvajanje svemira, izbegavanje direktnog sukoba, ali i neprestane borbe preko zemalja kao što su: Vijetnam, Koreja, Avganistan. Izgradnja Berlinskog zida, Kubanska kriza i pomenuti ratovi, doprineli su dodatnom zaoštravanju odnosa. Međusobno su se optuživali za širenje komunizma i imperijalizma. Početak kraja Hladnog rata se nazirao osamdesetih godina, da bi zvanično bio završen raspadom Sovjetskog Saveza.

Tome je doprinelo sve veće nezadovoljstvo stanovnika istočne Evrope koje je dovelo do revolucija u Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj. Poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, pokušao je da spase državu ekonomskim merama –  glasnost i perestrojka, ali nije uspeo. Sovjetski Savez su prve napustile baltičke zemlje, zatim i Ukrajna, a do kraja 1991. i ostale republike Sovjetskog Saveza. Za to vreme u Rusiji se dogodilo nekoliko pučeva, a zemlja je početkom devedesetih konstantno bila u opasnosti od izbijanja građanskog rata, što se kod nas i desilo. U galeriji pogledajte slike Rusije iz tog perioda kada je zemlja u potpunosti bila ekonomski, teritorijalno i moralno devastirana.

Boris Jeljcin na tenku - 1991.Otvori galeriju
1229291 Fotografije Iraka koje ćete retko gde videti 12 Strast prema fotografiji i pečurkama 5a041e526bd3d_t1jkj7ri0c3z__700 Kako vreme utiče na ljude i stvari lk-lkm-5a366a125b504__880 Božić u razrušenom Jemenu · · · ·