Back in the USSR
KULTURA · muzika · U VAZDUHU · top 5

Da li Rusi udaljavaju Ukrajinu od EU? Kako Južnim tokom povećavaju uticaj na Balkanu? Zašto su ulazili u pop-pesme?

U pop-roku nemate mnogo vremena pa se često koristite prečicama, klišeima, opštepoznatim asocijacijama… Autori uspešnih pesama, istina, uglavnom ne svode svoje hitove na stereotipe, ali ih obilato koriste da bi kreirali pamtljive prizore i, u najboljem slučaju, od njih napravili efektne metafore kojima će u slušaocu izazvati određenu emociju.

Zima, prostranstvo, represija, slovenska patetika… To su asocijacije na SSSR/Rusiju od kojih su, praktično, izgrađene sve pesme koje ću pomenuti. Ipak, ciljevi i rezultati potpuno su različiti.

The Beatles – Back in the U. S. S. R.

McCartneyeva stvar koja otvara Beli album imala je nameru da hladnoratovske stereotipe malo protrese (iako ima sneg, planine i balalajke), spajajući Ju-Es i Ju-Es-Es-Ar: od parafraze Chuck Barryjeve Back in the USA, preko Ukrajine i njenih devojaka, koje su lepše od Zapadnih, i aluzije na Beach Boyse, čiji se stil imitira, do igre rečima u stihu Džordžija u mojim mislima, jer se u engleskom isti naziv koristi za američku i sovjetsku saveznu državu (Georgia/Gruzija). Zagriženim fanovima Bitlsa ova pesma intrigantna je i zato što pospešuje priče o navodnom koncertu liverpulske četvorke na aerodromu Šeremetjevo 1964. godine, kada im je iznenada zabranjen ulazak u SSSR, kao produktu dekadentnog Zapada.

Elton John – Nikita

Motive hladnoratovske podelu i represivne, ali prelepe Rusije, kojoj treba sloboda, umutio je Elton John 1985. godine. Ova baladica o vojnicima što razdvajaju Nikitu i zaljubljenog lirskog subjekta zanimljiva je danas po tome što je spot za nju režirao čuveni Ken Russell, koji je pesmu interpretirao kao da je o muško-ženskom odnosu, čemu stihovi ne daju nedvosmislenu podršku, pored toga što Nikita može biti i muško ime u Rusiji, šest slova. Pride, Elton John je, znamo, osoba koja podržava u Hrvatskoj neustavnu definiciju braka, tri slova, prvo g.

Iron Maiden – Mother Russia

Mother Russia je poslednja stvar na albumu No Prayer for the Dying koji nisu cenili ni kritičari, pa ni sam Bruce Dickinson. Konfuzno stanje benda u to vreme očito je i po tome što se basista Steve Harris za rif pesme o Rusiji inspirisao – španskom (!) klasičnom kompozicijom Asturias Isaaca Albeniza, kojom su se mnogo logičnije inspirisali i The Doors za Spanish Caravan. No, Mother Russia tipična je za našu temu iz više razloga, a najpre jer teži za efektom epskog zamaha, karakterističnom za heavy-metal, te da nas u par stihova ubedi u grandioznost ruske zemlje (pominjući sneg, poeziju, imperiju, careve), da bi poentirala slobodom koja za tu zemlju „napokon dolazi“ – pogađate, pesma je pravljena u vreme Gorbačova i pada Berlinskog zida.

Michael Jackson – Stranger In Moscow

Kralj popa je hladnoću i KGB iskoristio kako bi dao oduška svojim osećanjima da je usamljen i da ga progone, kada su ga 1993. tabloidi optužili za zlostavljanje dece. Jackson je bio u Moskvi, na turneji posle albuma Dangerous, te je iskoristio i „senke Kremljina“ i „Staljinovu grobnicu“ kako bi nas naveo da ga zamislimo dok tumara mračnim ulicama, svestan opasnosti koja se približava.

Bajaga – Ruski voz

Razumem sve primedbe, ali ipak tvrdim da je najbolja pesma o Rusiji snimljena, kako je i red, u Srbiji, SFR Jugoslavija, pred kraj epohe socijalizma i mira (mada Bajaga tvrdi da su je pisali zaista u vozu za Gomelj, uz votku): Ruski voz zatvara A-stranu moje omiljene Bajagine ploče Prodavnica tajni iz 1988. godine. Danas tako prepoznatljiv arpeđo na početku (a-mol – Fmaj7), i nežnu melodiju na sporom ritmu, osmislio je Žika Milenković, još jednom se dokazavši kao odličan kompozitor i, pored šefa, esencijalna ličnost Instruktora, dok je producent Saša Habić majstorski dozirao sve elemente potrebne da bi se zvukom dočarala atmosfera voza. Veliki Momčilo Bajagić ovde je u ulozi tekstopisca, ali i tu jasno pokazuje da je maher i da zna kako se pravi hit: u Ruskom vozu je, još više nego u Tamari, naprosto pomešao sve dosad pomenute asocijacije na SSSR u briljantan niz. Nezaboravna slikovitost stihova „pospani voz za Harkov“ i „izgužvana lica putnika“, aluzija na Kiša u „marka s likom Lenjina“, rakija, votka, planine i prostranstvo i, naravno, tuga za voljenom osobom. Ali ne bilo kakva tuga, drugarice i drugovi, nego tuga velika ko Rusija. Kome svaka tuga nije takva, naročito uz rakiju, taj ne razume ni Slovene, ni Bajagu, ni život – ne razume ništa.

Nisam pisao o pesmi Rusija Idola, jer je sjajan tekst na tu temu napisao Nebojša Krivokuća i nalazi se u njegovoj knjizi 39 pesama.

Vampire Weekend Rolling Stone: Najbolji albumi 2013. Exit avantura EXIT avantura – sedam dana festivala i morsko izdanje u Budvi Chamakay Hit dana: Blood Orange – Chamakay Lena Kovačević Vodimo vas na koncert Lene Kovačević · · · · · · ·