Asya Kozina je napravila perike od papira
KULTURA · art

Za razliku od tipične umetnosti koja se obično pravi od papira, neko svoje zadatke voli da učini složenijim, ali onda i na rezultate može da bude ponosniji. Tako je bilo makar u slučaju ruske umetnice Asye Kozine, koja je odlučila da od papira napravi čitavu seriju predivno ukrašenih baroknih perika. Kroz istoriju tog razdoblja svi pripadnici visokog društvenog krema bili su u obavezi da nose perike, a u zavisnosti od svog položaja imali su pravo na određenu bujnost i veličinu same vlasulje. Danas je sreća što više ne moramo da se obeležavamo na ovaj način, ali je za Asyu bilo pravo zadovoljstvo da od papira napravi sećanje na obavezni deo nekadašnje garderobe.

Prema rečima Asye Kozine, istorijske perike oduvek su je oduševljavale, i intrigirale, a naročito one iz ere baroka. Ovo čime se ona danas bavi nema naravno nikakvu društvenu funkciju, ali ima estetsku i njoj pričinjava zadovoljstvo da od papira pravi sve te neobične oblike.

Za razliku od originalnih vlasulja koje su zahtevale mnoštvo dodatnih ukrasa, Asya u belini papira vidi sasvim dovoljno izražajnosti, tako da na njenim papirnatim perikama nema ničega od suvišnih detalja!

Asya Kozina je napravila perike od papiraOtvori galeriju
cover1 Podvodni muzej u Atlantskom okeanu cover1 Februar u galeriji Domu omladine Beograda Nikola Velicki Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Hijeronim Boš Kako se kopiraju groteskna biblijska maštanja Hijeronima Boša · · ·