Marie Louise - foto Dalibor Tonkovic
PULS GRADA · moda

Duška Rajković i Marija Kovačina lepša su polovina retro sastava “VIS Limunada”. U bendu obe pevaju, a dok je Duška zadužena za bas gitaru, Marija je za perkusije. Za ovu priliku odložile su instrumente da malo odmore od šlagera, ex-yu nostalgije, popa, roka i bita pedesetih i šezdesetih godina, jer – došlo vreme za čavrljanje o modi! Biće tu svega, od lavande za moljce, do povratka u antičko doba. Još samo da nam se Amy Winehouse vrati, pa da svi popijemo po koju limunadu. Limunadu sa alkoholom, podrazumeva se.

Koje ćeš tri odevne stvari sigurno nositi ovog proleća?

Duška: Jaknu, pantalone i veliku belu, crnu, sivu, prugastu i kvadratastu košulju.

Marija: Helanke su moja omiljena stvar. Kombinujem ih sa tunikama, oversize košuljama, slip on patikama. Osim toga haljinice i hulahopke raznih boja “za u grad”.

Šta je ono što nikada ne bi obukla, a što misliš da bi svako trebalo da ima u svom ormanu?

Duška: Lavandu protiv moljaca.

Marija: Teksas košulju, iscepane farmerke, majice sa printom većim od života.

Da li smatraš da si fashion victim, i koji je u tom slučaju tvoj modni fetiš

Duška: Ja sam fashion ignorant, a to je ujedno i moj modni fetiš.

Marija: Ne osećam se kao žrtva, ali ne mogu da stanem na stranu modne industrije u borbi sa ženskim fizičkim bićem.

Ko ti je modna ikona iz sveta poznatih?

Duška: Marilyn Monroe. Pre dvanaestak godina sam videla sliku na kojoj nosi Spitfire jaknu i odmah sam i ja nabavila istu kao njenu. Nikad nisam prestala da nosim tu jaknu.

Marija: Michele Rocco Martini (alias Miodrag Ninić).

Kada bi te sutra neki poznati kreator ili brend pozvao da budeš njihovo zaštitno lice, ko bi volela da to bude?

Duška: Gotivac mi je Jean Paul Gaultier, a verovatno je i jedini čije sam kreacije videla u životu, pa neka bude on.

Marija: Ne bih to nikad radila, ali razmislila bih dobro kad bi me zvao Burberry.

Da imaš vremensku mašinu, u koji modni period bi se vratila i zašto?

Duška: Hmmm.., pa četrdesete i pedesete godine dvadesetog veka, uprkos ratovima i užasima tog vremena. Ljudi su tada lepo izgledali, ali baš LEPO!

Marija: Vratila bih se u period pre postojanja mode kakvu danas poznajemo, u antičko doba i to maltene bilo koji vremenski period. Ono što me tu privlači jeste itekako promišljen odnos prema oblačenju, pravilima i konvencijama, minimalizam u posedovanju, ali vrhunac u ručnoj izradi i trajnosti odevnih predmeta.

Spremaš fancy party. Koja je tema i ko od poznatih, živih ili neživih, dolazi?

Duška: Ijaaaoo, strava pitanje! Oduvek sam želela da napravim žurku sa temom Amy Winehouse, naravno da dotična vaskrsne, da se pojavi, da popijemo po koje pivo, vino, sok.., da razmenjujemo ukosnice i vežbe za raspevavanje.

Marija: Taj spisak bio bi nemoguć, volela bih da dođu svi najbolji partijaši sa neba – Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jackson 5 (bez roditelja), Jim Morrison, gđica Amy što da ne, i realno još Snoop Dog sa ove strane…

U čemu spavaš?

Duška: U čemu stignem. Najčešće: ogromne dronjave majice i gaćaroni, a kad je hladno komplet trenerka sa sve termo čarapama. Ništa seksualno.

Marija: U majici i pidžami. Zimi isto idu čarape.

Na čemu zanimljivom trenutno radiš?

Duška: Učim grčki pomoću programa Duolingo, i naravno muziku raznu sklepavam.

Marija: Planiram neka putovanja, i pravim jednu video instalaciju sa mogućnošću live izvođenja. Naravno vežbamo i nove pesme za predstojeći period.

Pitajte vi mene nešto.

Duška&Marija: Koji je tvoj modni guilty pleasure?

Kada je moda u pitanju uopšte se ne osećam guilty, iliti krivom, i sve mi predstavlja pleasure. Naročito uživam da sređujem ormane i fioke, pregledam i slažem stvari, prebiram nakit, ređam cipele..; to je sve deo moje kompulzivno-opsesivne ličnosti, ali ja neskromno nalazim da je to krajnje šarmantno.

A šta se desi kada u porodicu stigne gramofon, pogledajte i poslušajte u novoj pesmi VIS Limunade.

met-gala-social_cover Met Gala 2017: Najbolje vs. najgore kreacije coverh&mmetgala Ko je sve nosio H&M na Met Gala večeri bluzy_z_motywem_ludowym_4_cover Folklorni motivi Slovena su novi hit u svetu mode breakfast-at-tiffanys-wedding-14_cover Haljine za svadbe inspirisane filmom „Breakfast At Tiffany’s“ · · · · · ·