IMG_9103
PULS GRADA · moda

Njene cipele „se šetaju“ po mnogim svetskim gradovima, pa i našom prestonicom. Nemoguće je da ih niste primetili, jer kad se samo jednom vaše oko usmeri u njihovom pravcu nikada ih nećete zaboraviti, odmah ćete ih poželeti i znati da je dizajner mogla da bude samo Magdalena. Pored mnogo toga, ona je kostimograf koji radi u pozorištu i na filmu, a po struci je još i “žrtva mode”. Otkrijte kako joj to Magdalena robuje, i napravite mesta u ormanu za barem jedan par njenih cipela, kako biste u sledeću godinu ušetali sa stilom.

Koje ćeš tri odevne stvari sigurno nositi ove jeseni?

Donji veš, potkošulju i čizme definitivno. Svakako ne samo to, ostalo će zavisiti od prilike.

Šta je ono što nikada ne bi obukla, a što misliš da bi svako trebalo da ima u svom ormanu?

Nikada ne bih obukla bundu, niti bilo šta od krzna, i mislim da to niko ne bi trebalo da ima u svom ormanu. Krznu jedino kažem – ne! Sve ostalo bih sigurno obukla u nekom obliku, pogotovo u nekoj šljokičavoj varijanti. Šešir mi ne stoji, ali mislim da je lepo kada ga neko ima i lepo nosi.

Da li smatraš da si fashion victim, i koji je u tom slučaju tvoj modni fetiš?

Ja sam fashion victim u pravom smislu tog pojma. Žrtva sam svog modnog zanimanja i njemu robujem. Malo spavam, puno se sekiram, i oduvek i zauvek ću se baviti ovim poslom i mnogo ga voleti. Prava sado-mazo žrtva po (ne)sopstvenom izboru. Moj fetiš je dezen i njegove nemoguće kombinacije, to jest mismatched  fashion. Taj fetiš se pojavio u ranim danima mog detinjstva.

Ko ti je modna ikona iz sveta poznatih?

Ne znam ni za jednu osobu iz sveta poznatih, a da nema dobrog stilistu i da zbog toga dobro ne izgleda. Sve dizajnere izuzetno cenim, čak i one čiji rad nije najsjajniji. Svaki rad je težak, pa i onaj lošiji. Kao modne ikone izuzetno su mi zanimljive Milanka Udovički i Iris Apfel, gospođe koje zaista žive modu i zanimljivo nas uče o njoj.

Kada bi te sutra neki poznati kreator ili brend pozvao da budeš njihovo zaštitno lice, ko bi volela da to bude?

Teško da bi me neko pozvao da budem zaštitno lice; pre bih radila za nekog u studiju, što sam i imala prilike, i volela bih opet. Najradije bih bila zaštitno lice svog brenda i malko manje bila u proizvodnji; da se, za promenu, odmorim dok me neko šminka i češlja.

Da imaš vremensku mašinu, u koji modni period bi se vratila i zašto?

Najradije bih se vratila u jučerašnji dan, pa da pokušam da završim sve što nisam stigla da uradim danas. Šalim se! Ne bih se vraćala, jer o bilo kom drugom vremenu ne znam ništa dovoljno, osim o ovom u kom se sada i nalazim. Više se radujem budućnosti, i jedva je čekam.

Spremaš fancy party. Koja je tema i ko od poznatih, živih ili neživih, dolazi?

Žurka je poput proslave u Majstoru i Margariti. Dolaze svi, i obavezan gost je Behemot sa zlatnim brkovima za tu priliku.

U čemu spavaš?

U krevetu, oskudno odevena, ali sa pet slojeva pernatih jorgana, tokom cele godine.

Na čemu zanimljivom trenutno radiš?

Pripremam se za izložbu u Gradstoru i uporedo sa tim završavam narednu zimsku kolekciju cipela, tašni i džempera. Potom slede letnja i muška kolekcija.

Pitaj ti mene nešto.

Hoćeš da dođeš na premijeru filma Igla ispod praga, uskoro, 12. decembra, u Sava Centru? A hoćeš li da dođeš i na izložbu cipela u Gradstore, 17. decembra, u Pop Lukinoj 1? Na jedno od ta dva moraš, ako ne i na oba!

Rećiću ti u poverenju da sam već uspela da vidim Iglu ispod praga, ali ti ne mogu otkriti kako i gde. Inače, kostimi su ti odlični. Vidimo se onda u Gradstoru 17. decembra!

barbican.org.uk 2 cover 2 Vulgarno u modi u poslednjih 500 godina cover1 Laniakea: Svilene marame kao savršen začin za vaš look Nike patike nove Glumci Danina Jeftić i Vuk Kostić prošetali u najnovijem NIKE modelu ct Najčudnije odevne kombinacije sa crvenih tepiha ove godine · · · · ·