JewelledKitchen_Mini
PULS GRADA · gastro

Činjenica da možete da upišete u pretraživač željene namirnice i da dobijete hiljadu ideja kako da spremite neko jelo olakšava proces kuvanja i predstavlja ogromnu pomoć mnogima koji nisu preterano snalažljivi u kuhinji. U moru kulinarskih blogova, prepunih „recepata moje bake“ i fotografija uslikanih mobilnim telefonom, neki se izdvajaju originalnošću recepata i atraktivnim vizuelnim sadržajem. Odabrali smo tri blogerke koje su ljubav prema hrani i posvećenost eksperimentisanju u kuhinji pretvorile u profesiju i napisale bestseler-kuvare. Uspeh ne iznenađuje, pošto su jela nastajala u kućnim uslovima i ne zahtevaju profesionalnu opremu i veštine. S druge strane, uvek postoji bojazan da ljudi koji prate blogove koji besplatno objavljujurecepte neće želeti da kupe skupu knjigu u tvrdom povezu, ali u ovim slučajevima strah je bio bezrazložan.

SMITTEN KITCHEN (www.smittenkitchen.com)

Deb Perelmanje radila kao terapeutkinja i 2004, kada je započela blog nazvan Smitten o svom životu u Njujorku i pokušajima da nađe dečka. Uskoro je počela da postavlja recepte jela koja je spremala, a četvrta osoba koja je postavila komentar na njen sajt bio je Aleks, za kojeg se kasnije udala. Ona kuva u svom stanu na Menhetnu u minijaturnoj kuhinji, što nije neobično za stanovnike Njujorka. Recepti su prilagođeni ljudima koji nemaju previše novca ni vremena. Zbog duhovitog i prijateljskog tona, čitaoci mogu da se poistovete s njom, pogotovo kuvari početnici, pošto Deb piše recepte tako da su svi ohrabreni da ih isprobaju. Bivša vegetarijanka, Deb zasniva većinu recepata na svežim namirnicama, ali ne izbegava ni proizvode kao što su pavlaka ili krem-sir.

Odlučila je da napiše kuvar kad joj se rodio sin, pošto je želela da ima opipljiv dokaz svog truda. Navodno, izdavačka kuća ponudila joj je 400.000 dolara da recepte s bloga pretvori u knjigu. „Smitten Kitchen Cookbook”je dobio nagradu „Džulija Čajld” (po čuvenoj autorki kuvara) za kuvarski debi.

101 COOKBOOKS (www.101cookbooks.com)

Fotografkinja i dizajnerka iz San Franciska Hajdi Svonson skupljala je kuvare i, kako na svom blogu kaže, „kada u kući nagomilaš 101 kuvar, vreme je da sama počneš da kuvaš“. Njena specijalnost su vegetarijanski recepti, a ponekad sprema i slatkiše.

Recepti su organizovani po namirnicama koje koristi ili godišnjem dobu. Inspiriše je bogata ponuda hrane u gradu u kome živi veliki broj etničkih grupa, koje su u svoj novi dom donele i hranu iz zemlje porekla, kao i priroda (s jedne strane okean, s druge zelena brda, šume i vinogradi) severne Kalifornije. Prvi kuvar koji je objavila bio je „Super Natural Cooking”– fokus njenih recepata u toj knjizi su sveža hrana i žitarice. Sledeća knjiga „Super Natural Every Day” prilagodila je recepte ljudima koji neprovode puno vremena u kuhinji. Hajdi izbegava prerađevine bilo koje vrste i zato su njene knjige idealne za ljude koje brine sveprisutnost genetski modifikovane hrane.

DIRTY KITCHEN SECRETS (www.dirtykitchensecrets.com)

Najglamuroznija u ovom triju – Betani Kedi, rođena je u Teksasu, odrasla u Libanu u očevoj porodici, a danas živi u Velikoj Britaniji. Kako joj je život u Libanu nedostajao, poželela je da oživi sećanja na porodicu i zajedničke obroke tako što je počela da skuplja recepte tradicionalne kuhinje i da sprema ova jela.

Njen kuvar „The Jewelled Kitchen” predstavlja kolekciju recepata libanske, marokanske i persijske kuhinje, i njime Betani pokušava da upozna čitaoce s drevnom kulinarskom tradicijom ovog područja, koja je izvršila uticaj širom sveta, prevashodno u mediteranskim zemljama, kao i da dokaže da se na Bliskom istoku jede raznovrsna hrana, a ne samo humus i falafel. Najviše recepata ima za meze, pošto hrana na Bliskom istoku predstavlja kolektivno iskustvo, deljenje s porodicom i prijateljima.

Nije sklona deljenju detalja iz privatnog života sa čitaocima bloga, kao da je oduvek želela da kuvanje postane profesionalni angažman, iako joj u početku to nije polazilo za rukom: jedan izdavač je odbio njen kuvar pošto se plašio da njeni recepti ne interesuju širu čitalačku publiku.

Ziferblat Novi koncept u ugostiteljstvu: Ziferblat Pomodoro Osvaja i atmosferom i aromama: Pomodoro noviteti Bambino Bambino: Bašta kao stvorena je za tople dane Voćni ritam Voćni Ritam: Juice bar inspirisan muzikom · ·