Miloš Čolić
U VAZDUHU · intervju

Mladi reditelj Miloš Čolić će danas u Bioskopu „Vlada Divljan“ beogradskoj publici predstaviti svoj diplomski film „Pusti me da nađem srcu lek“. U ovoj drami od 45 minuta glavne uloge tumače Vučić Perović i Mirjana Karanović. Čolić za City Magazine govori o svom filmu i glumcima, vlaškoj magiji, uticajima, kao i o planovima za dalje filmske poduhvate.

Na ideju za film Pusti me da nađem srcu lek si došao listajući petparačku knjigu Erotska vlaška magija u kojoj su opisane ljubavne priče sa tragičnim krajem. Zašto si se opredelio baš za priču o mlađem muškarcu i starijoj ženi i šta si sve promenio u odnosu na predložak?

Za razilku od ostalih, ta priča je bila najpotpunija, već je u sebi sadržala dosta informacija i autentičnih elemenata. Kupila me je na prvo čitanje, odmah sam imao film u glavi. I tada je već bilo jasno da ću nju snimiti. Takođe sam u to vreme bio pod jakim utiskom filmova R. V. Fazbindera, naročito filma Strah guši dušu, u kome je centralna tema ljubav između mladog crnog imigranta i starije Nemice. Što se tiče promena, uglavnom sam zadržao većinu elemenata i tok priče je minimalno izmenjen. Dodao samo neke dramaturške elemente i malo romantizovao celu priču, tj. prilagodio je stilu. Podmladio i prolepšao glavne aktere.

Kako si pronašao glavne glumce? Šta je našu veliku glumicu Mirjanu Karanović privuklo ovom projektu i šta to Vučića Perovića izdvaja u odnosu na druge glumce njegove generacije?

Vučića znam još od ranije, iza nas je već jedna uspešna saradnja na mom ispitnom filmu sa druge godine. Njegove glumačke sposobnosti, energija koju nosi i emocije koje uspeva da izazove vrlo jednostavnim sredstvima su dokaz da je on jedan od najprespektivnijih mladih glumaca. Još kada sam krenuo da pišem scenrio, njega sam zamišljao kao glavnog lika Novicu. Mirjanu je, moram priznati, bilo teško pridobiti. Više puta sam se sa njom nalazio i razgovarao o scenariju, koji je tada još uvek menjan i dorađivan. Kada su nam se najzad mišljenja poklopila, kako film treba da izgleda i ko je zapravo lik Nate koji ona igra, i kada je Mirjana bila sigurna da može da mi veruje, njenim pristankom ceo projekat je dobio jedan viši nivo ozbiljnosti i profesionalizma. Takođe je Mirjana od početka bila srećna što joj je baš Vučić partner, jer se već poznaju od ranije, sarađivali su, i ona takođe ima visoko mišljenje o njemu kao mladom glumcu u usponu.

Danas se retko snimaju filmovi od 45 minuta – reditelji se obično opredeljuju za kraće forme ili streme celovečernjem filmu. Koje su prednosti i mane trajanja koje si odabrao?

Zapravo nije predviđena ta dužina, planirano je da film traje do 30 minuta. Doduše, svesno i namerno sam u scenariu napisao sve stvari i scene koje sam želeo da snimim, znajući da će nešto od toga u procesu snimanja sigurno da ispadne. Ipak, uprkos svim izmenama i skraćivanju scenaria uoči i u toku snimanja, kada je prva ruka montaže bila gotova, trajala je sat vremena. Posle smo našli da je idealna dužina kako bi materijal koji smo snimili funkcionisao u najboljoj celini, ta od 45 minuta. To je ispalo kao nešto slično formatu TV flmova Pogledaj me nevernice Srđana Karanovića, ili Šijanove Najlepše sobe, koji su između ostlog uticali na mene i na ovaj film. Tako da mi je ipak svakako drago što film funkcioniše sa tom dužinom koja je danas retka, i samim tim ima više prostora i vremena da komunicira sa pubilkom upravo zbog tog formata, što smatram da ne bih postigao kada bi film bio kratkog metra. Možda jedini problem je to što su festivali za filmove te dužine retki, ali ćemo svakako pronaći načine kako da film pogleda što više ljudi.

Filmu sledi prikazivanje u Bioskopu Vlada Divljan? Šta dalje?

Kao što rekoh, planiramo da film šaljemo na festivale, i nadamo se da će što više da proputuje i samim tim ga pogleda više različitih ljudi. Takođe su već u planu projekcije sad u toku leta u Velikom Gradištu i Golupcu, mesta u kojima je film snimljen i koja su finansijski pomogla projekat.

Šta trenutno pripremaš? Da li je sledeći na redu dugometražni film?

Trenutno mi je prioritet da očistim ispite koji su mi ostali, diplomiram i eventualno na jesen upišem master studije. Ali se naravno usput radi, i pripremaju se novi projekti. Nedavno sam završio sa montažom jednog eksperimentalnog filma, koji mi je takođe poslužio kao podloga za isprobavanje nekih ideja koje donekle želim da primenim u sledećem filmu za koji uskoro krećem da pišem scenario, jer je proces istraživanja dovoljno odmakao. Pa ako upišem master, verovatno će to biti kratki film, ali se svakako nadam de će iz njega da se razvije i debitantski celovečernji.

unnamed_cover Kroz oko Bojana Maksimovića Dusan Zaric - Campari Negroni Launch event (6)_cover Dušan Zarić: O koktelima i ljudima antonovic-tamara-8695_cover Ante Tomić: Pokušati shvatiti drugoga TLO_072716_BK_0206_cover Mimi Leder: Potraga za pričama · · ·