BU9A1634
KULTURA · muzika

U organizaciji Miksera, petnaesti „Šabački letnji festival“ počeo je na nesvakidašnji način. Sledeći upravo viziju organizatora i u duhu Mikser festivala, ovogodišnji „ŠLF“ otvorila je Regionalna Dečja filharmonija sa Jovanom Kolundžijim maestrom na violini. Koncert na bini među zidinama stare Šabačke tvrđave počeo je velelepnim izvođenjem valcera „Na lepom plavom Dunavu“. Publika je u jednom dahu odslušala koncert i zdušno pozdravila vrhunske mlade izvođače koje je okupio dirigent Ljubiša Jovanović.

Sa prvim sumrakom publika se slivala ka glavnoj festivalskoj bini koja u svojoj ponudi prve festivalske večeri ima domaće i regionalne muzičare koji na unikatan način koketiraju sa tradicionalnom ili šlagerskom muzikom. Na binu su prvi izašli članovi grupe Kal predvođeni harizmatičnim Draganom Ristićem. Furiozno, brzo i efektno tako se može opisati eksplozivan nastup ovog rock`n`roma sastava. Svoju inspirisanost novotalasnim zvukom ranih osamdesetih prošlog veka ispoljili su užurbanim izvođenjem klasika Crno bijeli svijet grupe Prljavo kazalište na opšte oduševljenje, u već značajnom broju, okupljene publike. Nezaustavljivi „unca-unca“ niz činili su: Krasnokalipsa, Radio Romanista, Dikh Tu Kava, Dvojka. Grupa Kal demostrirala je apsolutnu sviračku i energetsku superiornost. Šabački Letnji festival ove večeri bio je mesto susreta različitih generacija, senzibiliteta i ukusa koji su na obali Save pronašli svoju muzičku i duhovnu oazu.

Za srce i dušu u nastavku programa svirala je bosanskohercegovačka senzacijaMostar Sevdah Reunion. Njihov senzibilitet i drugačiji doživljaj tradicionalne sevdalinke utro je put onome što danas zovemo neo sevdalinka. Svojom pojavom MSR uneli su neki začudni spokoj među prisutne. Bilo je jasno da je reč o unikatnom koncertnom doživljaju koji je prisutne proveo kroz najdivnija razdoblja sevdalinke uvodeći prisutne u posebna transična i euforična raspoloženja. Jedena od takvih kulminacija desila se tokom šamanskog izvođenja pesme Čudna jada od Mostara grada. U neverovatnom miksu tradicije i moderne, sevdalinke i fanka, istoka i zapada, Osmanlijskog carstva i Zapadne kulture, Mostar sevdah reunion ostaju značajni predstavnici i važni negovatelji izraza koji će u ovakvom, novom ruhu nastaviti da živi – vekovima.

Sa velikim nestrpljenjem publika je isčekivala izlazak na scenu ultimativnog regionalog desperada. Darko Rundek je svoj nastup započeo pesmom Tranzit modifikujući je strofom „Nisam znao da ću tako brzo ponovo biti u Šapcu“ što je publika pozdravila burnim aplauzom. Uz uobičajeno Dobro veče! Rundek je predstavio svoj putujući bend na četvrtom koncertu na turneji povodom obeležavanja dvadeset godina od izlaska solo prvenca Apocalypso. Fascinantnom harizmom i jedinstvenom pojavom Darko je od početka vešto manipulisao osećanjima oduševljene publike Šabačkog letnjeg festivala. Aktuelna turneja je pomak u Rundekovoj koncertnoj karijeri jer sadrži elemente performansa koji kombijue video sadržaj, pokret i ples kao sastavni deo umetničkog izaraza. Samim tim Apocalypso Now predstavlja uzbudljivo i pomalo nostalgično putovanje kroz prostor, vreme, predele i emotivna stanja. Darkov univerzalni jezik svakim svojim korakom, odnosno pesmom, predstavljao je omanje unikatno (avangardno) remek delo. More, Senor, Kuba, Za nas, Sejmeni, Ima ih i druge su na ovakvom koncertnom prostoru dobile još jednu dimenziju koju je publika bezrezervno pozdravila, i u kom je zdušno učestvovala. Do duboko u noć u pomalo apokaliptičnom grču Darko Rundek prisutne je na kraju ozario svojim ultimativnim hitovima: Ay Carmela, Apocalypsa, tokom koje je pušten vatromet, koji je oduševio prisutne, Makedo a legendarni Šejn došao kao jedini mogući i očekivani vrhunac ovog artističkog spektakla.

Za to vreme zaljubljenici u elektronski zvuk svoje mesto pronašli su na bini TvrDJava gde su nastupili disk Igor D., Nikola Vemić, Marcus Worgull i Dejan Milićević, uz koje su najuporniji klaberi dokečekali novo festivalsko jutro.

Prvog dana kroz kapije festivala prošlo je malo više od 5000 ljudi.

Izvođači koji će obeležiti drugo veče festivala, subotu 29. jul bili su: Larska, VIVA VOPS, E-PLAY, Bjesovi, Psihomodo Pop i Goblini na Main stageu, dok su na DJ stageu nastupili DJ Sale, Goran Starcevic, Funkerman, Ivan Janjic, Laura 2000.

Svi posetioci Šabačkog letnjeg festivala mogli su da dožive jedinstveno reciklažno iskustvo koje je pripremila Apatinska pivara. Posetioci su mogli da se zabave i da saznaju više o važnosti recikliranja i očuvanja životne sredine učestvujući u reciklažnom kuglanju i reciklažnom triatlonu ipravljenju kule od limenki, a najspretnije dočekale su zanimljive nagrade. Da ceo doživljaj bude potpun, oni koji su preko dana dolazili, mogli su da se sklone od Sunca u hlad prvog suncobrana napravljenog od reciklažnog materijala. Taj jedinstveni suncobran, postavljen na obali Save napravljen je od 800 plastičnih boca, visok je četiri metra i težak više od jedne tone.

 

covermascom Vrelo leto u Mascomu Sting-2209_cover Sting nastupa u Beogradu u okviru „57TH & 9TH“ svetske turneje SMF ICE Lovefest 2017 Koji izvođači dolaze na Smirnoff ICE Energy Stage? 19222954_1719937318050856_2365788164843444672_o_cover Mark Olson nastupa u Domu omladine · · · · · · · · ·