Cover - Istočnoamerička kukumavka
U VAZDUHU · urban flash

Darvin nas je naučio da ne preživljavaju najsuroviji i najsnažniji, već najprilagođeniji. A do čega savršena prilagođenost može da dovede pogledajte na primeru ovih petnaest životinja, koje je prirodna selekcija učinila gotovo nevidljivim.

Listoliki morski konjić

Južna obala Australije dom je ovog listolikog bića, kojem dugačke izrasline u obliku morske trave služe isključivo za kamuflažu, dok se kroz vodu kreće pomoću manjih, providnih peraja.

Bogomoljka orhideja

Noge u obliku latica nisu jedino sredstvo pomoću kojih se bogomoljka orhideja uklapa u okolinu. Kao kameleon, ona može da promeni boju u zavisnosti od pozadine, pa može biti ružičasta ili smeđa.

Šišmišolika žaba

Uvelo lišće u šumama Kolumbije idealno je stanište za savršeno obojenu šišmišoliku žabu.

Listoliki zrikavac

Ovaj insekt se često može videti na drveću koje raste u tropskim oblastima.

Paličnjak

Više vrsta paličnjaka toliko je dobro kamuflirano da je klasifikovano u rod čiji je naziv izveden od grčke reči koja se prevodi kao prikaz, odnosno, utvara.

Istočnoamerička kukumavka

Za razliku od drugih sova, istočnoamerička kukumavka se odlično prilagodila ekspanziji čoveka i često se sreće u ljudskim naseljima.

Madagaskarska uskousta žaba

Odrasle jedinke ove endemske žabe sa Madagaskara dobro su kamuflirane, ali mladunci, kao što možete videti na fotografiji, još lakše nestaju u zelenoj boji okruženja u kojoj rastu.

Polarna jarebica

Sever pripada njima – polarne jarebice žive u Britaniji, Skandinaviji, Sibiru, Aljaski i Kanadi. Leti su smeđe, a zimi bele. Populacije sa britanskih ostrva su izuzetak zato što ostaju smeđe tokom cele godine.

Kamena riba

Jedna od najbolje kamufliranih životinja ujedno je i jedna od najotrovnijih na svetu. Otrov kamene ribe kod čoveka izaziva veoma jak bol, šok, paralizu i odumiranje tkiva.

Satanski lisnorepi geko

Oponašanje lista nije dovoljno. Lisnorepi geko se protiv grabljivaca bori i tako što se priljubljuje uz drvo da njegovo telo ne bi bacalo senku i činilo ga vidljivijim, a sposoban je i da odbaci rep.

Paunasti iverak

Da bi se stopio sa morskim dnom pljosnati paunasti iverak koristi čulo vida i hormone, pomoću kojih oslobađa različite pigmente u ćelijama kože.

Dečiji paličnjak

Jata ove vrste paličnjaka ponekad umeju da dosegnu brojnost biblijskih proporcija i potpuno opustoše šume eukaliptusa.

Lišajski pauk

Kada jednom pronađe savršenu lokaciju, lišajski pauk, jedan od najbržih paukova na svetu,  plen napada iz zasede.

Patuljasti morski konjić

Uz magičnu kamuflažu i dužinu manju od dva centimetra, nije ni čudo što je patuljasti morski konjić otkriven slučajno, kada su naučnici u laboratoriji ispitivali koral za koji se tvrdoglavo držao.

Indonežanska mimikrijska hobotnica

Sposobnost mimikrijske hobotnice da promeni boju kože i utopi se u okruženje čini se smešnom kada se uporedi sa njenom fantastičnom imitacijom drugih životinja. U jednom trenutku ona može izgledati kao morska zmija, u drugom kao rak, u trećem kao riba… Većina životinja koje oponaša otrovne su i opasne, što joj pomaže da zbuni grabljivice i drži ih dalje od sebe.

Vino i poruke sa omota Boce vina sa iskrenim porukama na etiketi Valentine Thomas Valentine Thomas – seksi ribolovka sa harpunom postala nova web senzacija Kakvo je to voće i povrće? Kakvo je ovo voće i povrće? povedite psa na posao Kako izgleda kad povedete psa na posao ·