skynews-sagrada-familia-barcelona_4457314
U VAZDUHU · svet

Verovali ili ne, čuvena bazilika Sagrada familija u Barseloni više od 130 godina nije imala građevinsku dozvolu. Zbog svega toga moraće gradskim vlastima Barselone da plati 36 miliona evra na ime kazne.

Katedrala koju je zamislio arhitekta Antoni Gaudi je u procesu izgradnje već 136 godina, ali za to vreme nije imala zvaničnu građevinsku dozvolu, niti posebnu napomenu od lokalnih ili regionalnih vlasti. Ona nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine vodi se kao prazno zemljište u vlasništvu biskupije Barselone.

U 2015. godini započeli su pregovori oko otplaćivanja duga koji se nakupio zbog nepostajanja dozvole. Rešeno je da se novčani iznos isplaćuje tokom naredne decenije na rate, i da će se taj novac iskoristiti za poboljšanje pristupa ovom objektu i bolju regulaciju gradskog prevoza u njegovoj okolini. Očekuje se da će dozvola biti ozvaničena do naredne godine.

Nešto će morati da strada – ili zakoni ili bazilika. Šta vi mislite?


moon-1859616_1280 Kina planira da lansira „veštački mesec“ u orbitu zarad osvetljenja klangberlins_screenshot29_credit_konzerthaus_berlin Zvuci Berlina: Reklamna kampanja koja nas je impresionirala JR-East-Exhibition-Hall-of-Accidents-5 Japanci planiraju da naprave muzej saobraćajnih nesreća boyfriend-sharing-750x500 Kineske kupoholičarke od sada mogu da iznajme „momka za šoping“ · · · ·