cover kockasti podovi www.designsponge.com
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Iznenađujuće je da se ova crno-bela kockasta šara pojavila pre više od dve hiljade godina. Prvo je nastala kao podloga za igru, pa tek onda kao dekoracija u enterijeru. U neku ruku može se reći da ovakvi podovi postoje od trenutka kad su ljudi naučili da obrađuju kamen i kombinuju ga na tlu kreirajući podlogu, to jest pod. Posebno je intersantno kako se „provlačio“ kroz različite staleže i vekove, na mnogim lokacijama širom sveta, a pritom uspeo da ostane moderan i dan danas. Možda je tajna u simboličnom značenju koje nosi…

Ova crno-bela kockasta šara pojavila se još u Iranu na starim artefaktima u vidu keramičkih vaza, i na podovima antičkog Rima. Kao deo enterijera, “šahovski pod” primetan je na mnogim renesansnim slikama, a arhitekta kralja Luja XIV koristio je najbolji mermer kako bi dizajnirao kockaste podove u Versaju.

Mnoga dela holandskih slikara, poput Vermera, iz 1660-ih godina dovode se u pitanje, jer se na njima često pojavljuje kockasti pod koji je tada bio simbol luksuza i isključivo se vezivao za bogati stalež. On se međutim viđao i na delima gde su prikazani domovi srednje klase, pa je sasvim moguće da je dodat kako bi slika bolje izgledala i imala izraženiju perspektivu zbog hipnotičkog rasporeda kocki. U 18. veku i neoklasicizmu ovakvi podovi su i dalje bili popularni, što se dalo primetiti i po radovima engleskog arhitekte Roberta Adama.

Dvadesetih godina prošlog veka, zbog korišćenja linoleuma kao materijala, kockasti pod postaje svima dostupan i samim tim više rasprostranjen. Ujedno biva lak za čišćenje i održavanje, ali još važnije – nije više skup. Pedesetih godina u Americi nijedan dajner restoran nije se mogao zamisliti bez ovakvog poda. Čak i danas, kada se kopira retro stil, glavna estetska odrednica restorana ili kafića je crno-beli pod, pa tek onda dolaze kožne stolice, šank, džuboks mašina…

Crno-beli kockasti pod neretko se vezuje za masone, jer nosi simbolično dualno značenja ljudskog života, i predstavlja odnos između dobra i zla. To se donekle vezuje i za kineski jing-jang, koji takođe govori o balansu i harmoniji. Na Tajlandu se smatra da kada neko na sebi nosi ovakvu šaru, zapravo ima vid mistične zaštite. Možda baš zato “šahovski pod” unosi mir i harmoniju u vaš dom. Osim toga, ako i niste ljubitelj misticizma, dobro izgleda, što je sasvim dovoljan razlog da postane deo vašeg enterijera.

Ovakav pod daje vizuelno nesvakidašnji utisak, koji se uklapa u svaki dom i čini ga neobičnim, te tako prostorija u kojoj se nalazi postaje unikatna na svoj način. Uglavnom se svi trude da podovi budu neutralni i jednostavni, ali upravo ova šahovnica daje karater prostoru, na koji se kasnije, kao na bazu, nadovezuju ostali elementi, poput nameštaja, slika i drugog dekora.

U kom god stilu da uređujete stan, crno-beli kockasti pod uklopiće se u sve; i ako je retro, i ako je moderno, i ako je eklektično. Osim toga, možete ga primeniti u različitim prostorijama: od kupatila, preko trpezarije, kuhinje, sve do dnevne i spavaće sobe. Možda se odlučite samo za stepenice ili mali deo stana koji želite posebno da naglasite. Kako god bilo – živeo crno-beli pod oduvek, sada i zauvek!

La-Sorbonne-Paris-Photography-Inspiration-by-Ludwig-Favre-11_cover Lepote Sorbone 12424710-campus-1490016371-650-d85886708c-1490033786_cover 10 najlepših univerziteta na svetu coverdemodejeumodi Uređenje prostora: Demode je u modi BINA - do 25.5. BINA: Dvorišta ideja ka razvoju Beograda · · · ·