Sajam
KULTURA · knjige

Vama na dar nastavljamo ovaj odvažni proboj kroz silinu premijernih i novih naslova koje su pred nas izneli izdavači u ovim danima sajamsko-kontrasajamske pomame. Jer, da se zaletimo put očiglednih i prostih istina, sajmovi prolaze, a knjige ostaju.

Arhipelag

Poštovaoci izdavačke kuće Arhipelag i njihovih izdanja dobro znaju na šta tu tačno mogu da računaju, a mi vam, ekonomisanja radi, skrećemo pažnju na tek nekoliko njihovih noviteta:  Konj ulazi u bar Davida Grosmana, Jakovljeve lestve Ljudmile Ulicke, Superherojke Barbi Marković, Košulja sa likom  Če Gevare Mladena Vurune, Jedini čovek Terezije More, Naknadne istine Darka Tuševljakovića, Putujući cirkus Dejvida Homela i  Mari-Luiz Gej…

Evro Book

Kada je reč o ovoj kući, na prvom mestu ćemo istaći biografsku knjigu Fidel Kastro: Moj život (Biografija u dva glasa) Ignasija Ramonea, a imajte u vidu i Artemidu, novo delo Endija Vira, autora hit-romana Marsovac od pre par godina, te zbirku najvažnijih beseda u istoriji čovečanstva, Govori koji su promenili svet. Za one baš male i mlade tu je Maša i medved sa ilustracijame Ane Grigorijev.

Kreativni centar

Vrhunska i često veoma polemička dela namenjena mladima i najmlađima i dalje su stub izdavačke politike Kreativnog centra; sada vam preporučujemo da iz vida ne izgubite ova  nova izdanja te kuće: roman Sve je u redu i zbirku priča O mačkama, notama i bubama Jasminke Petrović, roman Krokodil peva Vesne Aleksić, Šumska bajka Brane Cvetkovića (sa ilustracijama Boba Živkovića), te priručnik za tinejdžerke, Furam feminizam trojca Lamija Begagić, Marine Veličković i Ane Pejović….

Laguna

Naravno, bio bi nam potreban zaseban tekst da predstavimo samo premijere za Sajam knjiga u ponudi  nezaustavljivo-neumorne Lagune, te ćemo ovde pobrojati tek neke od njihovih najprestižnijih aduta. Imajte u vidu ove naslove:  Životinja srca Herte Miler, Limeni dečaci nobelovke Svetlane Aleksandrovne Aleksijevič , R. C. Neminovno Vladana Matijevića (nova verzija), Kao u sobi sa ogledalima Vladimira Kecmanovića,  A slabi neka trpe što moraju  Janisa Varufakisa zbirka priča Kraljica Lir i njena deca, koju je priredila Ljubica Arsić, Sve moje gluposti Gradimira Stojkovića…

Odiseja

Odiseja, i dalje mahom odana promociji kulture čitanja kod dece i mladih, spremila nam je novi nastavak Nesbeovog hit serijala za decu, Doktor Proktor i smak sveta. Tu je i roman Džeklin Vilson, Mrzim avanture!, pa novi avanturistički romana autora zapaženog Kockograda, Ištvana Lakatoša, Ema i Tesla – Skoro smrtonosni zrak. Napomenimo da je tu reč o prvoj knjizi u serijalu, a ne zaboravimo ni na Poricanje švedske internacionalne zvezde Lene Andešon, delo koje se može posmatrati i kao nastavak njenog Ogrešenja.

Rende

Rende se nakon dve godine pauze vraća (velikom) Sajmu knjiga, a tamo će predstaviti ove svoje novitete i skorija izdanja: Smokvu  Gorana Vojnovića, Golotinja Đorđa Agambena, Spavače Žaka Sebastijana, Ljubav i rite vremena Anilde Ibrahimi , kao i Zavičaje Nikole Bertolina, Karibe Valentine Ogarić, Majku obrnutih stvari Danice Vukićević, te Ključ Žarka Ilića.

Samizdat B92

Slobodna procena i zdrav razum navode na zaključak da će među recentnom ponudom kuće Samizdat B92 najviše pažnje privući Prolazim kroz zidove, autobiografija Marine Abramović,  ali ne smetnite s uma i ove naslove: Isusovo školavanje DŽ. M. Kucija, Pokondirenu Dinju Sandre Silađev Dinje i Dušana Stokića, Kad đavo drži sveću Karin Fosum, možda i rodonačelnice nordic noir talasa…

Službeni glasnik

Sa ponude štanda Službenog glasnika šansu neizostavno dajte zbilja unikatnom i neprevaziđenom romanu Nezasitost Stanislava Vitkjeviča, zbirci priča Gorak svet Jozefa Škvoreckog, Širom  otvorenih očiju o Džulijanu Barnsu,a sva je prilika da će se ponajpre  čitaocima-ljubiteljima rokenrola, a posebno onima koji su odrastali i sazrevali u Beogradu tokom osamdesetih godina prošlog veka, posebno će se dopasti knjiga  Deca srebrne emulzije legendarnog fotografa Zorana Vujovića Vuje, koju je priredio Petar Jončić, a uredila Gordana Milosavljević Stojanović.

Štrik

Kuća Štrik, neosporno fokusirano na plodove najprestižnije struje tzv. ženskog pisma, za ovaj period je pripremila prevod  zbirke priča  Uzgoj južnog bilja Mičurinovom metodom poljske autorke Veronike Murek, te roman Prilog istoriji radosti Ratke Denemarkove, kao i zbirku  priča  Jednostavna zadovoljstva glasovite Džejn Bouls, čiji je roman Dve ozbiljne dame Štrik takođe nedavno objavio. Od nešto starijih izdanja poklobite poverenju izvrsnom romanu Priča o providnom kralju Rose Montero, kao i Devojkama iz Sao Paola Ližije Fagundes Teles.

Urban Reads

Urban Reads ne odustaje od praćenja najprestižnijih i najvrednijih svetskih izdanja iz domena young adult proze, fantastike i popšularne kulture, a ovde ćemo izdvojiti novi roman Džona Grina, Nema kraja kornjačama, remek-delo Dejvida Mičela, Trinaest meseci, kao i Wonder Woman – Čudesna žena: Vesnica rata Li Bardugo u dva odvojena i različita izdanja.

Vulkan

Iz istinskog obilja naslova u katalogu Vulkan izdavaštva, ossim novih izdanja dobro znanih klasika Umberta Eka Praško groblje, Fukoovo klatno…) ukazujemo vam i na tri potencijalna hita meseci pred nama: starostavni šijunski diptih Erika Amblera, Maska za Dimitriosa i Epitaf za špijuna, U tihoj vodi, što je novi hit Pole Hokins, autorke Devojke iz voza, te Manipulatora i kod nas rado čitanog Jusija Adlera Olsena.

pagecover Knjige za mlade: Čitaj i šalji dalje A_Wilde_time_3_cover Najduhovitije opaske Oskara Vajlda Kreativni centar naslovna Preporučujemo nove nemačke romane za mlade Sajam Sajamsko-kontrasajamska lavina novih knjiga (prvi deo)